Annons

10 frågor och svar om bubbelbad

Badkar

Hur mycket ska det bubbla för att vara riktigt skönt? Och vad kostar det egentligen med ett riktigt bubbelbad i det egna badrummet? Antal bubblor är nog personligt men annars hittar du svaren på dina frågor om det lyxigare alternativet till badkar här.

Annons

1. Behöver jag extra stort utrymme i mitt badrum för att få plats med ett bubbelbadkar?
Nej, en majoritet av alla bubbelbadkar får plats där ett ordinarie badkar står. Men visst finns det större badkar som tar upp ett halvt ordinarie badrum. Det finns badkar som passar alla badrum, rektangulära kar och det finns hörnbadkar.

2. Vad är egentligen ett bubbelbadkar?
Ett badkar som ger lite mer än ett vanligt bad. Det finns två olika system av bubbelbad: vatten och luftmassage.Vattenmassage består av cirkulerande vatten som masserar kroppen med roterande munstycke. Detta tillsammans med att munstyckena är reglerbara ger en skön massage av kroppen.

Luftmassage kallas också för "soft massage". Det sker genom att man får luft från en kompressor, luften sprids i ett antal små munstycken i botten av karet. Effekten blir bubblande och skön.

3. Vad är Jacuzzi för något?
Jacuzzi är företaget som uppfann massagebadkaret 1968. Idag finns det många tillverkare som arbetar under olika varumärken. 

4. Behövs det en extra värmare till badvattnet?
Vanligtvis inte, man kan tillsätta lite varmvatten efter behov precis som man gör i ett vanligt badkar. Man kan också köpa in värmare som extra tillbehör, det ger en jämn och skön värme. Har man ett luftmassagesystem inkopplat är värmare mer motiverat.

5. Vad är pneumatisk styrning?
Det innebär att man startar och stänger av funktioner med luftstyrning, vilket är ett enklare system. Vill man ha säkerhetsfunktioner och ett bättre system bör man välja ett elektroniskt styrt kar.

6. Är det några medicinska fördelar med bubbelbadkar?
Ett bubbelbad är roligt och avslappnande. De flesta upplever ett bubbelbad som lugnande och stressbefriande precis som en massage.

7. Vad kostar det att driva ett normalstort bubbelbadkar?
Eftersom man bara cirkulerar vatten så räcker det med en normalpump på 4-6 amp. En sådan drar mellan 0,8 kw-1,2 kw/timma. Det innebär en strömförbrukning från 20-30 öre per timma, med en tariff på 25 öre/kw, vilket kanske är något högt idag.

8. Vad kostar ett bubbelbadkar?
Svar: Mellan 10 000- 100 000 kronor.

9. Hur rengör jag bubbelbadkaret?
Använd en mjuk, ej repande, tvättmedel, t. ex diskmedel. Torka rent därefter med en mjuk trasa. I övrigt behandlar man akrylbadet på samma sätt som en plastbåt, om man med tiden skulle råka repa det kan man "rubba", "vaxa" och "polisha" det. Alla system är oftast självdränerande vilket innebär att alla slangar tömmer sig själva på vatten. Däremot kan det bli hudrester och lite skum kvar från schampo eller liknande i slangarna och dessa kan enklet rengörs efter bad. Några gånger om året innan man tappar ut vattnet tillsätter man ett decinfektionsmedel och kör karet i 5-10 minuter. Därefter tappar man ur karet och det är rent och fräscht.

10. Behöver man anlita rörmokare och elektriker för att installera karet?
För samtliga bubbelbad med fast installation i våtutrymmen måste installationen genomföras av en behörig elektriker. Detta för att garantin ska gälla. Vad det gäller VVS arbetet behövs oftast inte detta, det beror bland annat på om man beställt kar med blandare eller ej. Har man inte det ansluter man bara avloppsslangen i golvbrunn.

Källa: Bubbelpoolspecialisten

Annons

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

13 juni 2002

0 Kommentarer

1

Nytt massagebad eller bubbelbad, kärt barn har många namn

Går du i köptankar och vill skaffa dig ett nytt badkar eller massagebad? Om du bestämmer dig för ett massagebadkar är det viktigt att ställa många...

0

Unna dig ett bad

Bad med bubblor är något mer än att bara löga sig på ordinärt vis i ett badkar. Det har romerska anor!

4

Jag byggde ett naturbad - Min idé

Det sjuder av kreativitet och skaparkraft runt om i landet. Nu delar vi idéer med varandra. Först ut är Malin som skapat ett vackert badkar – av trädgår...

0

Underbara badkar

Badkarets väg från hemlighuset in i strålkastarljuset är en ren framgångssaga. Häng med på en rundtur bland modeller och badlösningar. För stora och...

0

Nöden har ingen lag!

Här kommer lite badinspiration med allt från Prästens badkar till en helt ny tidning. För badrummet har i alla avseenden blivit villans hetaste rum.

0

Relaxa i badrummet

Köket må vara det centrala rummet i ett hus, men badrummet blir allt viktigare. Här är nio trendiga badkar och duschar som förvandlar ditt badrum från...

0

Ses vi i badkaret?

Varje gång när jag tappade upp ett bad för några år sedan anade alltid hustrun ugglor i mossen. ”Vad tänker du hitta på nu”, undrade hon oroligt.

0

Proppen blir som ny - Hushållstipset

Så fixar du proppen till handfatet eller badkaret

Annons från Hafa

Badkar i gjutmarmor

Hafa Hampton badkar är tillverkat i gjutmarmor vilket både ökar komforten och håller värmen längre.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons