ANNONS FRÅN HORNBACH

8 råd om kakel och klinker

Kakel och klinker är med och skapar den röda tråden som sedan kommer att genomsyra hela badrummet när renoveringen är klar. Här får du några goda råd på vad som är viktigt att tänka på.


Vid en badrumsrenovering finns det en uppsjö regler att förhålla sig till, och även om det finns mer än kakel och klinker att fundera på är det ju i slutändan det som syns utåt. Det blir helt enkelt ganska avgörande vilket slags kakel och klinker som ni landar vid. Det ska skapa rätt känsla och atmosfär och vara i linje med kommod, toalettstol, dusch och eventuellt badkar.

Men vad är egentligen kakel och klinker? Det finns många skillnader på en teknisk och branschmässig nivå, men den stora skillnaden mellan de två är att kakel har man på väggen och klinker används på golv. Generellt sett är klinker tåligare än kakel och därför mer avsedd för golv, men klinker används även för väggar.

På Hornbach i Botkyrka arbetar Gabi Charro som ger sina allra bästa tips för vad man ska tänka på när det blivit dags för att bestämma kakel och klinker till sitt nyrenoverade badrum.

 

Foto: Hornbach

 

Håll koll på riktlinjer 
– Någonting som många missar när man börjar göra ett badrum är regler och riktlinjer — en del vill ha lite för stora plattor på golvet i badrummet, och då är det svårt att få till ett bra fall för vattnet. Här brukar vi rekommendera mosaik eller 10×10-20×20 centimeter, berättar Gabi. 

Bestäm vilket format på plattor 
Bland det massiva utbudet av kakel och klinker så finns det också olika storlekar, eller format, på plattorna du köper. Större plattor passar betydligt bättre till ett större rum, medan mindre plattor gör sig bättre på mindre ytor. Dessa mindre format är vanligt förekommande i kök.
Obs! Kakel kommer i både blank och matt yta, där blank är betydligt lättare att hålla rent.

Räkna ut mängden material
– Många frågar ofta hur mycket material de behöver köpa, då de inte har full koll på hur man räknar ut det. Då handlar det om allt från tätskiktet i botten till fogen och silikonet som ligger ytterst. Självklart är det något vi hjälper till med, så kunden får rätt produkter och mängd med sig hem, säger Gabi.

Skräddarsy golvbrunnarna
När du lägger klinker i ett badrum är det en bra idé att använda sig av mindre skurna plattor precis runt golvbrunnen. Det är för att få till en bättre lutning så att vattnet kan rinna undan enklare. 

Köp allt vid samma tillfälle
– Det är inte ovanligt att man behöver köpa 10-15% extra för att man behöver skära till plattor och det blir delar man inte kan använda. Det blir svårt att komplettera om man köper för lite, då man bör ha samma tillverkningsomgång (batch) för att inte få olika nyanser eller storlek på sitt kakel eller klinker, fortsätter Gabi.

Var noggrann med branschregler!
– Självklart kan man som privatperson själv sätta kakel, klinker och även själva tätskiktet. Det gäller bara att man är noggrann och följer branschreglerna som gäller. Det är också viktigt att man dokumenterar varje steg man gör för att försäkringen man har ska gälla om olyckan skulle vara framme om något händer. Praktiskt sett så är mosaik och stora plattor 30×60 centimeter eller 60×60 centimeter svårare att montera snyggt, än exempelvis 15×15-25×40 centimeter, menar Gabi.

 

Foto: Hornbach

 

Använd kakelskärare
Det går alldeles utmärkt att ta till hjälp av en helt vanlig vinkelslip när man ska skära till sitt kakel, men eftersom dessa tenderar att skapa mycket damm vid användning är kakelskärare ett enklare (och dammfritt) alternativ.  

Ta hjälp av lokala återförsäljare och försäkringsbolag
– Se till att ha koll på det nödvändiga gällande branschregler, så du inte gör fel. Är man osäker på vad som gäller kan man alltid kontakta sitt försäkringsbolag och prata med sin lokala återförsäljare, avslutar Gabi.

Mest lästa artiklar