Så undviker du att vägglöss följer med hem efter semestern

Vägglöss har blivit ett allt vanligare problem i svenska hem eftersom vi reser mer. Den blodsugande insekten liftar med ditt bagage hem och kan vara väldigt svår att bli av med. 


Vägglöss lever på blod som de suger från sovande människor. Under de senaste åren har de ökat i antal över hela världen, även i Sverige.

– På 1990-talet var de nästan utdöda tack vare insekticider. Nu har de blivit resistenta mot de vanligaste gifterna. Ökat resande har gjort att de har kommit tillbaka, och speciellt de senaste fem åren har antalet ökat kraftigt, säger Allison Mohn Jenssen, VD på norska rådgivningsföretaget Mycoteam.

Vägglusen är en rödbrun insekt med platt kropp. Som fullvuxen är den ca fem millimeter lång. Den trivs bra i sängar och biter på bar hud.

Mörka fläckar av exkrement, ägg och insektshudar är tecken på att du har vägglöss. Foto: Mycoteam.

– Det är inte farligt att bli biten av vägglöss. De överför inte smitta som fästingar kan göra, men du kan få klåda och små röda märken efter bettet. Det är oftasts mer psykiskt jobbigt när folk får vägglöss i huset, säger Jenssen.

Men det finns även risk för att du är allergisk. Då svullnar de röda betten upp och blir stora som myggbett och kliar desto mer. Är du osäker på om du har vägglöss hemma kan du leta efter spillning i soffan, under sängen eller vid lister. Små brunsvarta prickar är ett tecken på att du har vägglöss.

Vägglöss på hotell

Vägglöss frodas i fastigheter med hög omsättning på gäster. Hotell, lägenheter och stugor är typiska exempel.

– De finns i hela världen. Inget land är mer utsatt än något annat, även om hotell i New York har ett dåligt rykte i detta avseende, säger Johan Mattsson, teknisk chef på Mycoteam.

När du checkar in på ditt boende kan det vara en idé att leta efter tecken på vägglöss.

– Upptäcker du små svarta fläckar i sängramen, tomma insektshudar, levande eller döda vägglöss bör du be om ett nytt rum eller byta hotell, säger Mattsson.

På natten letar sig vägglössen fram till varma sovande människor att suga blod från.

– De kan blanda ihop en varm dator med en människa och klättra in i maskinens hålrum, så ett råd är att du inte ska datorn i sängen. Försök också att hålla resväskor och påsar stängda under resan, säger Johan Mattsson.

Vägglöss blir ca fem milimeter långa. Foto: Mycoteam.

Liftar i bagaget

Om du märker av hudirritation och klåda under hemresan kan du fått fripassagerare med dig hem. Då är det extra viktigt att du inte får dem att flytta in i ditt hem.

– Lägg alla kläder direkt i tvättmaskinen. Vägglöss överlever inte den höga temperaturen under tvätten. Lägg det som inte kan tvättas i frysen ett par dygn, råder Mattson.

Om de objudna gästerna ändå finner sig till rätta i huset är det viktigt att inte använda insektsmedel. Dammsug madrassen, sängbotten, mattor, möbler och andra potentiella gömställen innan du förstör dammsugarpåsen.

– Vägglöss kan ha många gömställen och överlever länge utan mat. Därför bör du få en översikt över problemet och goda råd om vilka åtgärder du bör vidta. Om du till exempel hittar mörka fläckar i sängbotten kan de analyseras så du vet om det är vägglöss eller inte, säger Mattson.

Undvik vägglöss på semestern

1. Undersök sängen efter tecken på vägglöss (exkrementfläckar).

2. Håll resväskan stäng och oftast på bagagehyllan.

3. Vid misstanke av vägglöss (exkrement eller bett), frys eller tvätta resväskans innehåll så fort du kommer hem. Ge boende information.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar