Dags för höströjning i trädgården

Höströj i trädgården. Svala dagar, höstsol och doftande mylla gör att trädgårdspysslet blir extra skönt. Och den tid du nu ger din trädgård har du mångdubbelt igen nästa vår!

Låt löven skydda

Löv faller plötsligt i mängd. Löven på gräsmattan kan du snabbt räfsa in under buskar och häckar. Där får de ligga tills i vår. Det som inte har förmultnat i vår kan då lätt rensas bort när när vitsippan blommar. I rabatterna kan de ligga kvar och bilda ett skyddande täcke. Klätterväxter och rododendron får också ett skyddande lager av löv.

Stäng av utevattnet

Så fort frostrisken börjar närma sig är det hög tid att stänga av utevattnet och koppla bort vattenanslutningar och ta in pumpar till fontäner och pool. Vatten expanderar när det fryser. Även luftpumpar ska kopplas ifrån.

Töm krukorna

Gjutjärnskrukor tål att stå kvar utomhus. Är de planterade med perenner, som alunrot, klarar även växten att vara kvar i krukan. Plastkrukor klarar också vintern medan lerkrukor med sprickor och/eller dekor och glaserade krukor ska tömmas. Har du planterat perenner i dina krukor kan de med fördel vinterförvaras planterade i en rabatt för att grävas upp i vår igen och pryda krukan på nytt. Glöm inte att märka ut var du satt dina växter.

Skydda mot frost   

Nu börjar det bli hög tid att följa väderleksrapporterna lite extra. När man varnar för lokal frost så måste dahlior, Afrikas blå lilja och andra frostkänsliga växter skyddas. Hinner du inte gräva upp dem, täck med en gammal filt, en billig fleecefilt, med fiberduk eller med en kartong. Gamla klädgarderober fungerar också bra!

Ge godis till rabatterna

En bra jord ska vara lagom porös och lagom vattenhållande. Om det är gott om daggmask i jorden är det tecken på att jorden är bra och humusrik. Daggmaskar gör gångar i jorden vilket underlättar för vatten och luft att cirkulera i jorden. Saknar du daggmasken, gräv då ner kogödsel och kompost. Det gynnar även nyttiga mikroorganismer.

Ta hand om fallfrukten

Plockas upp, och det som inte är fräscht för att ätas läggs på komposten. Halvruttna äpplen älskas av sniglar och snäckor, särskilt mördarsniglar.

Plantera nytt


Foto: Istockphoto

Kan man fortfarande plantera? Ja, krukodlade plantor går alltid bra.  Annars kan man långt in på hösten plantera barrotade plantor av lövfällande träd och buskar så länge tjälen inte har gått i jorden. Oftast innebär det exempelvis upp till växtzon 4 att man kan plantera i november månad.  Häckplantor säljs oftast barrotade och just häck är mycket bra att plantera på hösten. Så passa på och fyll igen dina hål i trädgården.

Boosta med gräsklipp

Man tager vad man haver. När temperaturen går under 10 grader så växer gräset inte längre. Sista klippningen ska inte vara för hög men inte heller för lågt, 4 cm klipphöjd är lagom inför vintern och låt inget gräsklipp ligga kvar på gräsmattan. Räfsa upp gräsklippet och lägg det i rabatterna. Gräsklipp är suveränt att förbättra jordens struktur med. Och vill du inte se gräsklippet så gräver du ner det i jorden istället.

Gräv upp!

Innan frosten kommer är det dags att ta hand om dahliaknölarna. Övervintra dem mörkt, torrt och svalt, inbäddade i fin sand (finns att köpa i både trädgårds- som djurbutiker). Undvik torv som håller för mycket fukt. Torra ormbunksblad är annars en klassiker att bädda in växter som fuchsia och lökar med.

Finklipp löven på gräset

Har du ändå löv ”över” på gräsmattan, kan du köra över dem med gräsklipparen så att de finfördelas. Det finklippta kan ligga kvar på gräsmattan.

Snigel­bekämpa!

Mördarsniglar och pantersniglar övervintrar en bit ner i jorden, i komposten, under trätrall och i sprickor i murar. Plocka de du hittar nu, även de små, för det är de yngre som kommer att överleva vintern. Sprid också ut snigelmedel, typ snigelfritt där du vet att de brukar påträffas. Snigelfritt innehåller ett medel som gör att sniglarna tappar aptiten. Ända tills temperaturen är runt 8 grader är sniglarna aktiva. Och de vaknar i vår när vitsippan blommar.

Förnya med höstväxter!

Alunrot är en tacksam växt som platsar såväl i kruka som i rabatt. Den finns i en mängd olika bladfärger. Oftast ingår alunrot i butikernas höstfägringssortiment så nu kan du passa på att förnya dina krukor. Välj helst de sorter som går i röda, gröna eller vinröda toner. De är härdigare än de som går i ljust brunt. Och du kan vinterförvara dem i rabatten.

Gräv lerig jord!


Foto: Istockphoto

Är din jord lerig är det bra att höstgräva, dels för att jordkockorna fryser sönder, dels för att man i så fall ska passa på att gräva ner sista blasten från grönsakslandet, löv, gräsklipp och fallfrukt som inte är angripen. Det bryts det ner på plats och i vår ser man knappt några spår av det nergrävda. Växtresterna förbättrar lerjordens struktur ytterligare. Har du sniglar så vänta så länge du kan, de övervintrar i håligheter i jorden. Höstgräver man tidigt så finner de lätt mängder av lämpliga övervintringsställen. Har du normal trädgårdsjord behövs ingen höstgrävning.

Ogräsrensa!

Bra motion är att använda några timmar med att rensa bort ogräset. Då kan du ta det lugnare i vår. För nu, när jorden är fuktig är det lätt att få upp maskrosor med hela rötter och annat ogräs. När allt ogräs är borta och jorden är fuktig men fortfarande varm så kan du också passa på att lägga på barkmull, ett tjockt lager om 5 centimeter, för att skydda mot nästa års ogräsinvasion.

Tvätta staket och grindar

En smutsig grind är ingen vacker syn och en klar ovälkommen signal. De tvättas lätt av med ljummet vatten med lite vanligt handdiskmedel. Använd vanlig diskborste att gnugga med. Det är alltid roligare att komma hem och mötas av en ren grind eller staket!

Sista potatisskörden

Den sista, sena potatisen brukar inte skördas förrän blasten lägger sig och då alla vid ett och samma tillfälle. Gräv försiktigt upp dem med en grep. Spola dem fria från jord och låt torka innan de förvaras svalt, 5–7 grader, och mörkt.

Bekämpa svamp

Svamp i gräsmatta och rabatter är oftast inte kantareller, tyvärr. Uppkommer om det är fuktigt och blött, och/eller gräsmattan lider av näringsbrist. Svampen växer oftast i ringar, så kallade häxringar. Det är inte lätt att få bukt med svampen, men ett beprövat recept är att i en tioliters hink med vatten blanda i 1 dl Atamon, konserveringsmedlet som du köper i matvarubutiken. Några säger att det blir ännu effektivare om man också blandar i 1 dl sköljglans till diskmaskin i blandningen. Gör hål i jorden där svampen växer – en grep fungerar bra – och vattna därefter ut blandningen.

Låt stå!

För den vackraste vinterträdgård, låt perennernas fröställningar stå kvar. De skyddar plantorna mot vinterkylan. Först i vår, när vitsippan blommar, klipps de ner. Detta gäller särskilt kryddväxterna fransk dragon och oregano samt prydnadsgräs. Prydnadsgräs, som japanskt gräs, ruttnar om de klipps ner på hösten. De ska alltid stå kvar som de är.  Fröställningarna är också en klar skönhetstillgång under vintern, särskilt dagar med rimfrost då de vajar som gnistrande hav.

Skörda och beskär vinet!


Foto: Istockphoto

Bäst smakar vindruvorna om de har fått en eller ett par kalla nätter, runt fem plusgrader. Och finns det något härligare än att i slutet av november beskära sina druvrankor? När bladen fallit, och vinstockarna har gått i vintervila är det dags att beskära den gångna sommarens nya skott. De ska klippas ner till 50 centimeter.

Plantera nästa års super­kombination!

Nu på hösten kan du ta chansen att förbereda en ny växtkombination i din trädgård. För oftast räcker det med att två växter blommar samtidigt för att hela trädgården ska kännas ”blommig”. En sådan suverän kombination är kirgislök och trädpion.

Lila utropstecken: ­kirgislök

Dessa stora lila bollar storlek lyser upp i rabatten, nästan som utropstecken står de där och väcker ens nyfikenhet i maj-juni. Saknar du det där lilla extra i rabatten- ja då är allium något att satsa på. De ratas även av rådjur.

Allium är ett stort släkte, där ingår både vitlök och gräslök. Av de dekorativa sorterna är kirgislöken, Allium aflatunense, som länge även rekommenderats som sorkavskräckare.

Trivs i mullrik jord. Sorten ’Purple Sensation’ är en av de bästa. Lökarna sätts nu på hösten på ett djup motsvarande tre gånger lökens höjd.

Förförisk skönhet: ­trädpion

Det finns buskar som gör att man bara stannar upp och tittar, och njuter. Trädpionen, eller buskpionen som den också kallas, är en sådan, med blommor stora som tallrikar. Trädpionen ska man ha nära sin uteplats så att man i lugn och ro lätt kan njuta av dess blomprakt.

Bästa planteringsläge är sydväst eller sydöst. Köp ett stort exemplar, då blommar den tidigare.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar