Drömhus – Vi köpte vårt hus på Blocket!

Strax utanför Brösarp på Österlen ligger Maria och Micael Gustafssons drömhus. En gedigen timmerlada från 1800-talet som har förvandlats till familjens sommarhus. Men vägen dit var lång och snårig. Det började för sex år sedan när de hittade den perfekta tomten.


Vi hade en gård i närheten, men den låg så öde att ingen i familjen egentligen ville vara där. Så vi köpte den här ängstomten och började leta efter ett lämpligt hus att bygga, berättar Maria.
Men modet sjönk när de insåg hur dyrt det skulle bli och började fundera på att sälja tomten igen. Så en dag ringde telefonen på Micaels jobb. ”Jag har köpt ett hus!” hojtade Maria i luren.

– Maria hade hittat en timmerlada på Blocket för 35 000 kronor, berättar Micael.

– Jag tyckte att huset såg så fint ut och säljaren försäkrade att det var i bra skick, säger Maria.

Det fick hon lita på eftersom huset fanns i Härjedalen. Kontrakt skrevs och huset plockades ned och skickades söderut. En dag när familjen låg på badstranden ringde telefonen – huset var på väg!

– Men det kom inte på en vanlig lastbil som vi hade föreställt oss, utan med en enorm timmerbil som inte kunde köra in på vår lilla skogsväg, minns Micael.

Stockarna fick lastas av i ett grustag och sedan fraktas i omgångar på en mindre lastbil fram till tomten där de blev liggande eftersom bygglovet drog ut på tiden. Maria och Micael började misströsta och hade redan filat på en annons med rubriken ”Timmer till salu” när de äntligen fick klartecken från kommunen.
Bröderna som sålt huset och monterat ner det, skulle även hjälpa till att bygga upp det igen. Men de hade ingen brådska. Det tog tid att hitta rätt bland stockarna trots att de var markerade med siffror.

– Det var som att lägga pussel med 300-kilosstockar och lyftkran. De måste läggas exakt som de låg tidigare, annars hade vi inte fått ihop huset. När det var som rörigast ringde Maria och frågade hur det gick. Jag svarade ”Jättebra!” medan jag tänkte att det nog var lika bra att elda upp skiten, säger Micael med ett skratt.

Idag är det här bara roliga minnen. I en bok som ligger i det mysiga vardagsrummet, har Maria skrivit ned hela historien om timmerladan från Härjedalen som blev sommarstuga i Skåne. 

Fakta:

Maria Gustafsson hittade sitt hus på köp- och säljsajten Blocket.
Drömhus: Ett timmerhus från Härjedalen byggt 1840.
Här bor: Maria, 45 år och Micael, 50 år, Petronella 17 och Cornelia 14.
Gör: Maria driver en reklambyrå och Micael arbetar inom IT-branschen.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar