Annons
Foto: iStockphoto

Vi i Villa-testet: Den lättaste häcksaxen är bäst

När du köper ny häcksax bör nyckelordet vara ergonomi. Vi i Villa har testat fem häcksaxar. Testvinnaren väger bara 3 kilo och är lätt att hantera.

Häckklippning är en av de mer krävande uppgifterna på tomten. Du böjer ryggen för att klippa den nedre delen av häcken, sträcker dig för att nå den övre delen och förflyttar dig i sidled medan du klipper. Kort sagt: du rör dig hela tiden.

Testvinnaren från Black & Decker får fyra av fem möjliga villor. Det har vi flera anledningar till, men det som fällde utslaget var den låga vikten. Saxen väger endast 3 kilo och lätt att hantera.

De fyra sladdförsedda maskinerna har ett fäste för förlängningssladden. På häcksaxarna från Bosch och Black & Decker satt sladden som berget, men på de andra två satt sladden löst och efter klippningen hade den lossnat från fästet. Det känns inte riktigt tryggt. Den bensindrivna häcksaxen var starkast, men vi tycker att det är onödigt för vanliga villaägare med normalstor tomt att skaffa en bensindriven modell, för de fyra andra är tillräckligt starka.

Så testade vi:

Vilken elektrisk häcksax ska du köpa för att trimma din häck? Vi bad några tillverkare att välja den bästa modellen för klippning av cirka 180-200 cm hög och 15 m lång liguster. Varje häcksax bedömdes med tanke på ergonomi, styrka, hantering och ljudnivå. Vi har dock inte testat maskinernas hållbarhet eller livslängd.


Betyg 2. 1 799 kronor, Gardena ErgoCut.

Svårt att vrida handtaget

Gardena ErgoCut 48

Motor: 230 V
Effekt: 550 W
Ljudnivå: 94 dB(A)
Svärdlängd: 48 cm (laserskurna knivar)
Max. kvistdiameter: 27 mm
Ergonomi: Svärdfästet kan vridas 90 grader åt båda höger och vänster sida för höger- och vänsterhänta, och för bekvämare hantering.
Säkerhet: Tvåhandskontakt och svärdskydd vid spetsen som skyddar mot rekyler.
Vikt: 3,7 kg
Hantering: Lätt att klippa med, men svårt att vrida svärdfästet.
Vårt intryck: Förlängningssladden hade nästan lossnat när vi hade klippt färdigt. Handtaget har utformats annorlunda, men känns rätt skönt. Spärren för att vrida svärdfästet sitter på den ”fasta” delen av häcksaxen, och därför är det svårt att vrida fästet utan att lägga ifrån sig häcksaxen på ett underlag. Klipper kraftigt, snabbt och effektivt.
www.gardena.comHåller fast förlängningssladden

Betyg 3. 1 699 kronor, Bosch.

Bosch AHS 600-24 ST

Motor: 230 V
Effekt: 600 W
Ljudnivå: 93 dB(A)
Svärdlängd: 60 cm (laserskurna och diamantslipade knivar)
Max. kvistdiameter: 24 mm
Ergonomi: Fasta handtag men det sitter dödmansgrepp på både vänster och höger halva av det främre handtaget. Därför kan man lätt vrida häcksaxen efter behov.
Säkerhet: Tvåhandskontakt och svärdskydd vid spetsen som skyddar mot rekyler.
Vikt: 4,2 kg
Hantering: Lätt att arbeta med.
Vårt intryck: Tung, faktiskt den näst tyngsta häcksaxen i testet. Man blir snabbt trött i armarna. Häcksaxen klipper bra och snabbt med det långa svärdet. Fästet för förlängningssladden är stramt – bra med tanke på säkerheten. En mycket bra häcksax, men tung. Slutbetyget blir därför tre villor av fem möjliga.
www.bosch.se


Betyg: 4. 899 kronor, Black & Decker.

Liten, lätt och smidig

Black & Decker GT501

Motor: 230 V
Effekt: 500 W
Ljudnivå: 98 dB(A)
Svärdlängd: 51 cm (laserskurna och diamantslipade knivar)
Max. kvistdiameter: 20 mm
Ergonomi: Två fasta handtag
Säkerhet: Tvåhandskontakt och transparent skyddskåpa framför det främre handtaget.
Vikt: 3,0 kg
Hantering: Enkel att arbeta med.
Vårt intryck: Med en vikt på endast 3 kg är detta den lättaste häcksaxen i testet, och det är en oerhörd fördel när man klipper en hög eller lång häck, som annars tröttar ut musklerna. Förlängningssladden sitter fast ordentligt under hela arbetet. Eftersom häcksaxen är så liten, har det ingen betydelse att man inte kan vrida handtaget, som kan man på de andra häcksaxarna i testet. Klippresultatet blev snyggt. Vi utser Black & Decker GT501 som vinnare.
www.blackdecker.se

Annons

Betyg: 3. 4 500 kronor, Husqvarna.

Grabbig dröm om hästkrafter

Husqvarna 123 HD65X

Motor: bensindriven, 0,5 l bensintank (2 taktsbensin) och bränslepump.
Effekt: 0,8 hk
Ljudnivå: 95 dB(A)
Svärdlängd: 60 cm
Max. kvistdiameter: 28 mm
Ergonomi: Bakre handtaget kan vinklas.
Säkerhet: Tvåhandskontakt och en liten skärm vid svärdfästet som skyddar händerna.
Vikt: 5,2 kg
Hantering: Lätt att arbeta med.
Vårt intryck: Här får du stor rörelsefrihet eftersom du slipper förlängningssladd. Motorn snurrade igång på första rycket. Med en vikt på hela 5,2 kg är det den tyngsta häcksaxen i testet. Styrka och klippresultat är suveränt. Till lättare häckar runt villatomten är det kanske överdrivet att använda en bensindriven häcksax. Den är däremot det perfekta valet om du har en mycket lång eller grov häck.
www.husqvarna.se


Betyg: 3. 999 kronor, Ryobi.

Robust med lövfösare

Ryobi 600 RL

Motor: 230 V
Effekt: 600 W
Ljudnivå: 102 dB(A)
Svärdlängd: 60 cm med laserskurna och diamantslipade knivar.
Max. kvistdiameter: 27 mm, antiglidförsedda skär. Med lövfösare, som hjälper till att hålla undan de klippta grenarna under arbetet.
Ergonomi: Bakre handtaget kan vinklas 90 grader åt både vänster och höger sida.
Säkerhet: Tvåhandskontakt och en skärm bakom svärdfästet som skyddar händerna.
Vikt: 3,4 kg
Hantering: Mycket enkel att arbeta med.
Vårt intryck: Har testets enklaste hantering av vridbart handtag. Du kan ställa in det utan att flytta händerna, men du måste släppa strömbrytaren. Klippningen går mycket snabbt och effektivt. Förlängningssladden hålls säkert på plats under hela klippningen.
www.ryobitools.eu

Fotnot: priserna baseras på uppgifter från www.prisjakt.se men kan variera mellan olika återförsäljare.

Betygsskala

Vi ger högst 5 poäng. Betyget är en sammanvägning av kapacitet och pris.

1 = En besvikelse
2 = Acceptabel
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Suverän

Köpinformation:

Black & Decker www.blackdecker.se 031-68 60 00

Bosch www.bosch.se 08-750 15 00

Gardena www.gardena.com 08-738 64 00

Husqvarna www.husqvarna.se 08-738 64 00

Ryobi www.ryobitools.eu


Vi i villa tipsar dig

9 maj 2011
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons