Hur ska våra innerväggar se ut i höst?

Färg, silver och vitt på tapeten! Färgexplosion eller naturnära? Vi frågade färg- och tapetföretagen om höstens trender.

målarburk


Djärva mönster är trendigt. Tapet Moda Intrade.

En vacker, ljus himmelsblå, är årets kulör enligt Per Nimér på Nordsjö. För hoppfullhet inför framtiden.

Så här svarade de!

 

Per Nimér, designchef på Nordsjö

– Årets kulör är blå! konstaterar Per Nimér, designchef på Nordsjö.
– Alla trendorganisationer försöker varje år hitta en speciell färg som representerar tankar och strömningar i tiden. I år väljer vi framför allt det ljust blå för dess hoppfullhet, transparens och ärlighet. Vårt val har beteckningen 70BG 70/113, och är verkligen en härligt, luftigt himmelsblå.
– Men det finns givetvis flera parallella trender. Individuell och personlig färgsättning är ledord numera, och det personliga uttrycket kan ju vara både färgstarkt och lite galet med djärva färgkrockar eller mer naturnära och basic.

 

Helen Morrone, produktchef på Duro Sweden

– Djärvare färger och mönster för hela rummet är troligen på intåg, säger Helen Morrone, produktchef på Duro Sweden.
– När det gäller tapeter är det svårt att peka på någon speciell trend, säger Helen Morrone. Men även när det gäller tapet står det personliga i fokus, mycket färg, men även vitt och silver, metalltrenden håller med andra ord i sig.
– Fondväggen verkar också ha kommit för att stanna, men vi ser en tendens till att våga tapetsera även hela rum i djärvare färger och mönster.

 

Maria Midby-Arén, marknadschef på Alcro

– Vi letar oss tillbaka till ursprunget, till naturen och den lokala färgsättningen, säger Maria Midby-Arén, marknadschef på Alcro.
Maria Midby-Arén tittar längre in i framtiden och spår att de dova, mörka färgerna är på ingång:
– De etniska färgerna lever kvar, men blir dovare i tonerna. Betonggrått och svart, gärna med en ton av exempelvis blått eller lila, blir en allt vanligare bas. Till detta passar det bra med en pigg accentfärg, som exempelvis gult. Men det mesta av detta ligger kanske 5-10 år fram i tiden, betonar Maria Midby Arén. Än så länge är gemene man ganska försiktig i sin färgsättning.

”Urban Birds” från AD10, en färgkollektion framtagen av det välkända trendoraklet och designern Li Edelkoort för Alcro.

Tapetrender i höst

  • Himmelsblått
  • Personligt
  • Färgkrockar
  • Naturnära
  • Metall
  • Djärva mönster
  • Dova toner med accentfärg

”En armé av mörka neutrala kulörer kommer att revolutionera inredningsdesignen, som blir abstrakt och minimalistisk med sparsamt utspridda element i rummet likt en japansk stenträdgård. Landskap för våra liv.” Li Edelkoort, Trend Union

Sätt färg på tillvaron

Låt dig inspireras av filmen som bland annat tipsar dig om hur du gör en egen så kallad mood board.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar