Bibliotek i fickan – nästan

I och med Apples lansering av iPad har läsplattorna blivit aktuella igen. Frågan är bara om de kan ersätta böcker och tidningar.


Läsplattorna har funnits i flera år. Även om många av oss teknikintresserade och prylfånar tycker att konceptet är alldeles lysande, måste de flesta av oss medge att det inte riktigt räcker för att de ska vara bra produkter. Det har de åtminstone inte varit fram tills nu. Bara under det senaste året har läsplattornas kvalitet blivit väsentligt högre och bilden du tittar på är markant förbättrad.

I och med lanseringen av Amazon Kindle tog elektronisk publicering och läsning fart på allvar. Även om denna inte säljs i Sverige går det att beställa den från utlandet, vilket ganska så många har gjort. Men Kindle är inte ensam på marknaden. Det finns många varianter som går att köpa här också. Ändå verkar det inte som om den här marknaden växer särskilt våldsamt. De elektroniska böckernas popularitet låter vänta på sig. Mycket av detta har säkert att göra med tradition, vi har ett nära förhållande till böcker.

Den traditionella boken har fortfarande en del fördelar jämfört med den elektroniska varianten. Först och främst är den lättare att läsa. Även om det skett enorma tekniska framsteg i läsplattorna så är fortfarande en tryckt sida på papper bättre att läsa än samma sida på en elektronisk skärm. Den analoga varianten är mer behaglig att läsa än den elektroniska. På detta område sker det mycket utveckling så just denna fördel kan nog minska inom ett par år.

Det finns en rad läsplattor på marknaden. Vi har kastat ett öga på två av dem. Även om det inte finns några testexemplar av Apples iPad ännu så har vi tittat på vad den har att erbjuda också.

Apple iPad

9,7-tums pekskärm
Upplösning: 1024 x 768
Vikt: 680–730 gram
WLAN och 3G (finns även utan 3G)
Pris: osäkert

Här kommer lite synpunkter på Apples iPad. Denna har vi inte testat ännu, men vi vet ganska så mycket om dess funktioner. Den skiljer sig från de renodlade läsplattorna genom att den på många sätt fungerar som en dator. Det betyder att den inte bara kan användas för att läsa böcker. Detta är en fördel på många sätt och vis, men vi är nyfikna på hur bra skärmen kommer att vara när man läser jämfört med det elektroniska bläcket som Kindle och Cybook använder. Det är inte alls säkert att kvaliteten kommer att vara lika hög hos Apple.

Det är dock ingen tvekan om att detta är en intressant enhet. Att en så stor aktör som Apple ger sig in på bokmarknaden kan bara vara positivt för spridningen av elektroniska böcker. Om vi får e-böcker från Apple i Sverige är inte säkert, men vi får hoppas att de anser att det är en så stor del av funktionaliteten att de lägger stora resurser på det.

Hur som helst ska det bli intressant att testa iPad så småningom. Inte bara med böcker utan också med film, bilder och musik. Tidningar lär också bli en spännande möjlighet.

Amazon Kindle DX. Pris: 3 500 kr plus avgifter. www.amazon.com.

Amazon Kindle DX

9,7-tums skärm
Wi-Fi och 3G
Vikt: 580 gram
Pris: 3 500 kronor plus avgifter

Det omedelbara intrycket av Amazon Kindle är att den är stor. Det är både positivt och negativt. Positivt är att den har en nästan 10 tum stor skärm – 9,7 för att vara exakt – vilket ger dig en läsyta som är behaglig. Negativt är att enheten är så stor att den inte får plats i en ficka. Du måste ha en väska för att frakta den i.

Den här enheten har inte bara stöd för trådlöst nätverk, den stöder 3G också. Här i Sverige är 3G bra, men om du ska ladda ned något utomlands så rekommenderar vi att du befinner dig i en trådlös zon, annars kan det lätt bli dyrt.

Kindle är en strålande läsplatta. Den är i dyraste laget för att bli en storsäljare och till skillnad från Apples iPad är användningsområdet låst. Om detta är en fördel eller nackdel får framtida tester av iPad utvisa. Det är sorgligt att vi inte kan köpa svenska böcker på Amazons enhet, och det sätter ju stora begränsningar. Den svenska bokmarknaden är trots allt betydande, åtminstone för svenskar. Detsamma gäller tidningar.

Plus
Stor och mycket bra skärm.
Trådlöst nät.
Bra batteri.
Hög lagringskapacitet.

Minus
Bara engelskt material.
Eget format.
Bräcklig.
Dyr.

Cybook Deluxe. Pris: 3 500 kr. www.riidoo.com.

Cybook Deluxe

6-tums skärm
175 gram
Inget trådlöst nät
Pris: 3 500 kr

Cybook-läsplattorna finns i flera olika varianter. Den vi har tittat på här heter Cybook Deluxe och kostar 3 500 kronor, men den håller på att ersättas av en nyare version som heter Cybook Gen3 Gold Edition och kostar 2 850 kr. Den senaste modellen stöder EPUB-formatet och arbetar lite snabbare.

Läsplattorna som säljs via svenska importören Riidoo är förprogrammerade på svenska och klarar EPUB-formatet. Det är naturligtvis en stor fördel att man kan ladda läsplattan med svenskt material. Det finns ett stort utbud av böcker att välja mellan, och även e-böcker man lånar på biblioteket fungerar.

Den här enheten stöder inte trådlösa nätverk av något slag. På detta område är Kindle ett solklart förstahandsval. Å andra sidan är lagringskapaciteten så hög att man kan lagra ett par hundra böcker, så egentligen är detta ingen betydande begränsning.

Cybook har inte någon pekskärm. Det betyder att du är beroende av knapparna för att manövrera runt. Det är inte optimalt, men detsamma gäller för Kindle. Cybook kommer ihåg var någonstans du slutade läsa förra gången, så det är inget problem, men ska du bläddra många sidor åt gången blir det lite krångligt.

Plus
Liten och bra.
Låg vikt.
Svenska böcker.

Minus
Inte trådlöst nät.

Läs testet i sin helhet på Bild & Ljud Hemmas hemsida!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar