Annons
Syrenbuddleja drar till sig nyttodjur som fjärilar och humlor.
Syrenbuddleja drar till sig nyttodjur som fjärilar och humlor.

10 steg till miljövänlig trädgård

Det är roligt att odla miljövänligt! Här är 10 bästa eko-knepen – och du sparar både pengar och får nya muskler på köpet.

1. Jordförbättra och kompostera

Grunden till att växterna ska trivas i din trädgård är bra jord. En kompost ger dig egen jord som du dessutom vet vad den innehåller. Ska du köpa ny jord välj ekologisk jord, gärna med maskar i.

Är du osäker på vad du behöver för att förbättra din jord? Skicka in ett jordprov till Markkarteringstjänst för analys eller fråga på plantskolan.

2. Välj rätt växter

Väljer du växter som trivs i dina förutsättningar när det gäller jord, ljus och växtzon, då minskar du risken för sjukdom och skadedjursangrepp – och därmed behovet av bekämpningsmedel. Välj helst E-plantor, särskilt när det gäller viruskänsliga växter som fruktträd, rosor och potatis.

3. Gödsla naturligt

Övergödsla inte och använd inte konstgödsel utan välj exempelvis stenmjöl, utspädd urin, lövmull, komposterad stallgödsel, kompost, träaska och gräsklipp. Gröngödsling – att odla en snabbväxande gröda som exempelvis lupiner eller baljväxter som plöjs ned som gödning i jorden, är en metod som blivit allt vanligare.


KRAV-märkt plantjord, godkänd för ekologisk odling, Hasselfors Garden

4. Äng istället för gräsmatta

En perfekt gräsmatta kräver klippning, gödsel och kanske bekämpningsmedel. Ängen är lättskött, vacker och lockar till sig nyttiga smådjur.

5. Samodla smart

Vissa växter hjälper också varandra att skrämma bort skadeinsekter. Till exempel gillar inte kålfjärilens larver starkt doftande krasse. Basilika bredvid tomaterna hjälper till att hålla skadeinsekter borta, liksom gul lök vid jordgubbarna. Lavendel drar till sig pollinerare som bin och humlor, men stoppar småflugor.

6. Fler nyttodjur

Småfåglarna äter insekter på sommaren. Fladdermöss är effektiva insektsätare som uppskattar en fladdermusholk samt nattdoftande kaprifol. Igelkotten är ett bra vapen mot sniglar, larver och skalbaggar. Bladlusätande nyckelpigor gillar rosor, renfana samt doftande pelargoner. En damm är nog det optimala för att locka nyttiga djur till trädgården, allt från fåglar till groddjur och fjärilar trivs vid dammen!

Annons

7. Bevaka mot ohyra och sjukdom

Stoppa ohyra, sjukdom och skadeinsekter snabbt genom att regelbudet, gärna dagligen, titta till trädgården. Plocka bort ohyra och sjuka växtdelar direkt. Såpvatten eller bara en hård vattenstråle är effektivt mot bladlöss. Biologisk bekämpning fungerar ofta bra. Till exempel förvirrar doftämnen i fruktträden skadeinsekter och i växthus kan man använda parasitsteklar mot vita flygare och rotkvalster mot spinnkvalster.


En planta märkt med E-plantesymbolen är frisk och utvald för att tåla vårt svenska klimat. Fruktträd med denna symbol är virusresistenta.

8. Bekämpa ogräs naturligt

Använd främst handkraft och biologiska bekämpningsmedel, ogräsättika och hett vatten räcker långt, liksom att täcka jorden med markduk.

9. Använd handkraft

Elgräsklippare och handdriven cylinderklippare är miljövänligast. Behöver du en bensindriven välj en 4-taktare med katalysator, helst Svanenmärkt. Undvik onödiga eldrivna redskap, handredskap fungerar ofta lika bra.

10. Skapa ett fungerande ekosystem

Lyckas du skapa ett naturligt fungerande ekosystem i din trädgård, med livskraftiga växter och nyttodjur som trivs, har du alla förutsättningar för en vacker, funktionell, trivsam och miljövänlig trädgård.

7 april 2010
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons