På seglats i trädgården

Den gamla fula jollen funkade inte att åka på sjön med. Rank och riktigt tipp-benägen var den. Så vad gör man med en gammal båt som inte är sjöduglig längre?


– Jo, först blev den ett litet vattenblänk i trädgården. Ända tills sonen ville anlägga en större fiskdamm.

Jollen upp. Liggande upp och ner med sin knallorange färg var den ingen ögonfröjd. Och köra den till återvinningen krävde tillgång till både dragkrok och släpvagn. – Nix!

Den skulle bli en blomsterbåt, att segla på de sju trädgårdshaven istället! Tänkt och klart. Sagt och nästan gjort. För något invecklat och tidsödande projekt var det inte.

I den upp och nedvända jollens botten borrades en serie hål för dräneringens skull.

Ett lager grovt grus i båtens botten förhindrar att växternas rötter står i vatten.
  • Sedan jollen lagts upp och ner, borrades en serie hål i botten för dräneringens skull.
  • Hela utsidan på jollen och en bit ner på insidan målades svart.
  • Därefter lades ett lager grovt grus i botten.

Då började det verkligt roliga! I med jord i jollen, fundera och skaffa växter. Blått och rosa i olika nyanser skulle det vara. Ett självklart val blev den vilda italienska luktärten, för det är klart att det ska dofta gott också. Och vad slår väl luktärten ifråga om doft?

Klart att jollen också skulle ha mast och segel. En gammal gardinstång som målades svart fick bli mast. För att luktärterna skulle kunna bilda segel, målades ett rep svart och spändes fast med tältpinnar i jorden.

Den italienska luktärten, en favorit, klättrar villigt upp för repen och bildar segel åt jollen.

Mörkrosa petunior mot svart bakgrund, en slagkraftig kombination.

För att ge växterna en smakstart täcktes jollen den första tiden med fiberduk. Det dröjde inte länge förrän de första späda bladen började visa sig. Efter en tid var det dags att besöka plantskolan där bland annat praktpetunior i rosa och surfinior i blått inhandlades.

Luktärterna visade sig trivas riktigt bra, trots den ganska knaggliga sommaren med ofta kyliga vindar och häftiga regn. Det var bara att plocka och plocka av väldoften och det kom bara fler och fler.

Flox var det första som planterades i fören på den lilla jollen.

Pensén lutar sig ut över båtkanten.

Så förstås. När sommaren började närma sig sitt slut och kvällarna blev långa och mörka, kändes det lite trist att inte jollen fick fortsätta sin färd i trädgården också när mörkret fallit. Men med en ljusslinga och några ljuslyktor kunde den fortsätta sin seglats och vara ett fint blickfång hela mörka hösten och vintern, ända tills det åter är dags att plantera nya frön och växter.

Med en ljusslinga och några ljuslyktor kunde den lilla jollen fortsätta lysa upp i trädgården också när skymningen fallit.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar