Annons
Från sittplatsen ute i trädgården kan man njuta av blomsterprakten på altanen och, lite tidigare på sommaren, den vita pionen som nu har blommat över.
Från sittplatsen ute i trädgården kan man njuta av blomsterprakten på altanen och, lite tidigare på sommaren, den vita pionen som nu har blommat över.

Liten trädgårdspärla

Maj-Britt Gustafssons trädgård i Roslagen är inte mer än 60 kvadratmeter stor men ett riktigt litet smycke.

Att trädgården är Maj-Britt Gustafssons stora intresse förstår man direkt när man kliver in på den välskötta radhustomten i Vallentuna (växtzon 4 ungefär). Allt är välplanerat, gräset tätt och smaragdgrönt och färgskalan i rabatterna glad men smakfullt begränsad. Växterna är frodiga och friska.

– På sommaren tillbringar jag nästan all ledig tid i trädgården, berättar Maj-Britt.

– Utlandsresor är ingenting för mig, jag lägger hellre pengarna på jord, gödsel och nya växter, ler hon.


Maj-Britts radhusträdgård är bara 60 kvadratmeter stor men rymmer både altan, gräsmatta med sittplats och välfyllda rabatter runt om med allt från thujor, idegran och purpurapel till pioner, rosor och flox samt olika ettåringar efter humör.

I de välskötta rabatterna frodas bland annat daggkåpa, alunrot, bräken, kungsmynta och fetknopp. Eventuella tomma hål fylls alltid med ettåringar som exempelvis marguerier och silverek.

Den lilla röda minirosen är köpt i snabbköpet och av okänd sort.

Bort med leran

När Maj-Britt och hennes numera bortgågne man, Stig, flyttade in i huset 1985, var det nybyggt. Trädgården bestod inte av mycket mer än släta stenplattor som uteplats, gräsmatta och några fyrkantiga rabatter. Ett av de första trädgårdsprojekten blev att plantera ett syrenträd, men till deras stora besvikelse dog det. De började då att ta sig en ordentligare titt på jorden i trädgården och kunde konstatera att den bara bestod av ett tunt lager matjord, med kompakt blålera under. Dräneringen var med andra ord näst intill obefintlig. Enda lösningen blev därför att gräva bort leran till ungefär en halvmeters djup i alla rabatter, dränera med grus och fylla på med ny, bra matjord.

– Bra jord är ett måste! konstaterar Maj-Britt.

– Visst var det jobbigt just då, men det är det bästa vi gjort för nu trivs det mesta i rabatterna.


Rödbladig alunrot står fint mot den knallröda tusenskönan.

Även om trädgården är liten är det mysigt med en sittplats mitt i det gröna.

Thujorna av sorten »Smaragd« är något av en favorit, men de måste tuktas hårt för att inte ta över trädgården. Mellan dem står en idegran samt bollthuja, i förgrunden bland annat vitbrokig hosta och blodnäva.

Beskär och tuktar hårt

Och det stämmer verkligen. Thujorna till exempel, som är något av favoriter eftersom de är vackert gröna även på vintern, växer så det knakar. Men eftersom tomten är så liten måste de tuktas hårt. Maj-Britt vill att alla växter ska få synas ordentligt, växer någonting sig för stort tvekar hon inte att beskära och ta bort.

– Men det är verkligen tråkigt att tvingas ta bort något som är skadat eller sjukt, suckar Maj-Britt och pekar på en stor purpulapel. Efter senaste beskärningen har halva trädet dött och går troligen inte att rädda.

– Kanske har det angripits av någon form av kräftsjukdom.

Att såga av trädet går väl an, tycker Maj-Britt, hon har ändå fått njuta av det i 20 år. Det jobbiga blir om det kommer upp en massa rotskott i gräsmattan efteråt. Helst skulle stubben och en stor del av roten behöva fräsas bort, men det är svårt att göra utan att skada de andra växterna i rabatten. Men med experthjälp hoppas hon att det ska gå bra och att hon kan planera en svart aronia, ett slags bollformat träd, där istället.

Maj-Britt trivs verkligen i sin trädgård och tycker att det behändiga lilla formatet är ett stort plus. Folk som strosar förbi stannar ofta upp och beundrar, och det händer att folk i grannskapet rådfrågar Maj-Britt om sina trädgårdsproblem.

– Det är bara roligt om man kan hjälpa till eller inspirera andra. Jag läser mycket och ser allt på teve om trädgård, så man har ju förstås lärt sig en hel del genom åren, inte bara av egen erfarenhet, avslutar Maj-Britt.

Annons

Maj-Britts trädgårdstips

  • Skissa och fundera. Rita upp din tomt på ett papper, skriv in dina önskemål och be om hjälp på exempelvis en plantskola så att du får växter som passar dina förutsättningar och trivs ihop.
  • Se till att du använder bra jord, gärna U-jord. Underarbetet är som alltid A och O.
  • Flytta inte runt växterna. Med noggrann planering ska det inte behövas och får de stå ifred kan de etablera sig bättre.
6 augusti 2009
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons