Annons
Hur muskulösa är dina sparpengar egentligen – när alla avgifter är betalda? Foto: IBL.
Hur muskulösa är dina sparpengar egentligen – när alla avgifter är betalda? Foto: IBL.

Smarta sidan: Höststäda i ditt aktiesparande

Förr eller senare vänder det uppåt. Nu kan det därför vara rätta tillfället för en höststädning som sänker kostnaderna för dina aktieplaceringar.

En depå är ett slags konto hos ett sparinstitut, där du förvarar dina aktier. För det tar sparinstitutet där du har din depå en årlig avgift. Den kan variera från några tior om året upp till flera hundra kronor.

Courtage

Du får också betala avgifter när du köper eller säljer aktier i depån, så kallat courtage. Alla depåer har ett minimicourtage och en procentuell avgift.

De här avgiftskonstruktionerna gör att det kan bli dyrt att göra alltför många och alltför små affärer. Det är också en av anledningarna till att aktieplaceringar bör vara långsiktiga. Den som köper och säljer i hög takt upptäcker snart att vinsten då äts upp av avgifterna.

Hjälp att hitta den depå som passar bäst för din aktieportfölj och ditt sätt att göra aktieaffärer finns till exempel på www.compricer.se. Om du gör en sådan jämförelse och upptäcker att du skulle tjäna på att flytta dina aktier till en annan depå kan du självklart göra det utan att det utlöser någon skatt.

Var långsiktig

Du måste fråga dig om du redan nu vet att du kommer att använda pengarna vid en viss tidpunkt. I så fall måste du sälja och säkra pengarna i god tid. Men placeringshorisont behöver inte betyda att du vill ha ut pengarna. Det kan också handla om hur länge du ska behålla den här aktien för att köpa en annan.

Det är lätt att drunkna i information. Välj ut ett par tidningar, eller aktieanalytiker, som du litar på, men det är minst lika viktigt att hänga med i samhällsutvecklingen.

Var källkritisk!

De tidningar du läser ska vara oberoende och enbart gå läsarnas ärenden, journalisterna får inte misstänkas skriva i egen sak och gynna sina egna aktieinnehav. Och när du läser analyser från mäklarfirmor bör du ha i bakhuvudet att visserligen är medarbetarna mycket kompetenta, men de lever också på att du som kund gör många affärer så de får in courtageintäkter.

Guide: Så blir du aktieproffs

  • Håll kostnaderna nere för dina aktieaffärer.
  • Fatta affärsmässiga beslut och undvik att bli alltför fäst vid dina aktier.
  • Gör hemläxan innan du placerar och undvik impulsaffärer.
  • Låt dig inte luras av ett tjusigt omslag, det vill säga hur aktier presenteras i reklam eller av analytiker.
  • Bli inte övermodig om det går bra, då riskerar du att reagera för långsamt när marknaden vänder.
    (Källa: "Bli börsproffs på ett par timmar" Ekerlids, av Peter Nilsson och Johnny Torssell.) 


Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Äger eller handlar du med aktier?


"Jag handlar och har egna aktier. Överhuvudtaget tror jag på uppgång för aktiemarknaden framöver, efter varje presidentval i USA brukar det bli en uppgång."

NAMN: Albert Beccu
ÅLDER: 22 år
YRKE: Student
BOR: Gävle
FAMILJ: Flickvän

Annons

"Ja, jag både äger och handlar med aktier och jag skulle säga att det börjar bli köpläge, Investor kan komma att gå bra på grund av ökade kassaflöden."

NAMN: Lennart "Aktiestinsen" Israelsson
ÅLDER: 92 år
YRKE: Pensionär
BOR: Nässjö
FAMILJ: Sambo


"Nej, jag har fonder men min man har aktier. Själv är jag rätt så ointresserad så han sköter allt sådant."

NAMN: Maria Lundström
ÅLDER: 51 år
YRKE: Säljare
BOR: Solna
FAMILJ: Sambo


"Ja, jag har aktier. Jag brukar gå mycket på känsla, mitt tips är att känna efter vad man tycker om företaget, för det mesta fungerar det faktiskt ganska bra."

NAMN: Veronica Lindstrand Kant
ÅLDER: 42 år
YRKE: Avdelningschef
BOR: Djursholm
FAMILJ: Gift

Text och bild: Sophia Lindholm, ViV nr. 9/2008

14 oktober 2008
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons