Annons

Miljövänligare kök

Idag gäller det att försöka ha miljömedvetandet med sig hela tiden. Här får du som går i kökstankar tips på bra produkter.

Svanenmärkt i köket Marbodal är den första svenska kökstillverkare som klarat Svanenmärkningen, och det i 24 varianter av sina kök. Detta innebär bland annat extremt låga formaldehydhalter i spånskivorna och att restprodukterna som blir över vid tillverkningen används till uppvärmning. På bilden nycertifierade "Vollo" i vit, högblank folie.


LED-belysning drar minimalt med energi. De lyser inte så starkt, men väl placerade och bra riktade får du utmärkt arbetsbelysning. Kompaktlysrör är också bra. Vill du använda halogen så är nya "Halogen Energy Saver" från Osram ett bra val med 30 procent lägre energiförbrukning jämfört med glödlampor.


Bomullsmattan "Agger"
 tillverkas av textilspill som annars inte skulle tas tillvara. Format 70x200 cm, 49 kronor på Ikea.


Välj alltid A-klassade vitvaror, helst även med ett eller flera + efter. Husqvarnas rostfria frys QT3149FX har energiklassning A+ och kostar cirka 9 500 kronor.


Köksblandaren ska snåla på varmvattnet, och gärna även på vattenmängden. Serien Nautic från Gustavsberg har en sparfunktion där du aktivt måste välja både om du vill ha hett vatten och stark stråle. Pris cirka 1 200 kronor.


Återvinningsbara köksstolen "Ögla" är tillverkad av träplastkomposit vilket är ett material som består av spill (träspån) från sågverk samt återvinningsbar polypropenplats. Pris 355 kronor på Ikea.

Svanenmärkta bänkskivor finns också. Formica (f d Perstorp) tillverkar laminatskivor i 25 olika mönster och färger, från Bernadottes klassiska "Virrvarr" till trendigt boomerangmönster. Miljövänligt, slitstarkt och värmetåligt. Pris från cirka 550 kronor per löpmeter, finns på välsorterade byggvaruhus.


Disken blir lika ren med diskmedel märkt med Bra Miljöval eller Svanen. I Coops serie Änglamark finns både maskindisk och rengöring.


Högsta diskbetyg Sveriges enda Svanenmärkta diskmaskin heter Cylinda DM-55 RF och är AAA-klassad vilket innebär högsta betyg i disk-, tork- och energieffektivitet. Dessutom diskar den tyst, ljudnivå endast 43 db.


Slitstarkt naturmaterial. Ett miljövänligt golv i köket är värt att satsa på. Forbos Svanenmärkta linoleumgolv, "Klick Marmoleum" är tillverkat av naturmaterial, mycket slitstarkt, lätt att lägga och finns i plattor om 30x30 cm eller paneler 90x30 cm. Pris cirka 379 kronor/kvm.

Ett exempel på miljövänlig tapet är Eco-tapeters kollektion Decorama. Finns både som Easy Up (cirka 189 kronor/rulle) och vanlig papperstapet (cirka 145 kronor/rulle).

Återbruka!

Det absolut bästa - och billigaste - sättet att skona miljön är i de allra flesta fall helt enkelt att inte köpa nytt! Slit på det du har och pigga upp med färg, handla begagnat eller byt med vänner och bekanta när du vill förnya dig. Ett viktigt undantag är gamla vitvaror där man kan göra en stor miljövinst genom att spara energi med nya energisnåla modeller (A-klass eller bättre).

Annons

Köpinformation

Coop www.coop.se
Cylinda www.cylinda.se
Ecotapeter www.ecotapeter.se
Forbo www.forbo.se
Formica www.formica.com
Gustavsberg www.gustavsberg.com
Husqvarna/Electrolux www.electrolux.se
Ikea www.ikea.se
Marbodal www.marbodal.se
Osram www.osram.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
4 september 2012
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons