Trädgårdskalendern september

Månadens ordspråk: En svamptur vi tar oss till skog eller torg. Med varierande möda vi fyller vår korg


Denna månad är växtligheten och trädgårdsjobbet i stort sett likartat över hela Sverige. Trädgårdsskötseln är ganska enkel. Regn har fallit ganska jämt över landet och det blommar lika mycket i norr som i Sveriges södra delar. Vi koncentrerar oss på att skörda frukt och grönsaker.

Södra Sverige

Nu är det skördetid och frukten mognar snabbt. Observera att regnet kan få äpplen och annan frukt att falla från träden. Det våta vädret ställer även till en del problem för eventuellt höstarbete av land eller odlingar. Om det är för blött får du vänta in mer torka och stabilitet i jorden.

Fortsätt att rensa ogräs och håll koll på mjöldagg. Fukt i kombination med varma morgnar gör att denna svampsjukdom nu lätt kan utvecklas. För att bli av med mjöldagg kan du till exempel spruta bikarbonat utblandat i ljummet vatten i några omgångar.

Gräset frodas ännu och du kan nu börja dressa gräsmattan för att få en jämnare yta att vistas på. Fortsätt att gödsla den ett tag till men minska ned på kvävet och se till att gödselmedlet istället har en bra halt av fosfor och kalium.

Flytta perenner och klipp dina häckar. Sätt ut krukor fyllda med höstfärgring på din balkong, altan eller i trädgården. Lyktor och andra vackra ting kan ligga kvar som dekoration över vintern!

Mellansverige

Skördetid råder även här, och det även ute på åkrarna. Men allt regnande har gjort det mer svårarbetat, vilket nog både trädgårdsvänner och bönder är överens om.

Det är lätt att hitta förslag till middagen och även torgen är glädjande nog fyllda med trädgårdsskörd som bönor, kronärtskockor och de sista vinbären. Alla har ju inte trädgård.

Klipp gräset och använd gärna lite svag gödsling med fullgödselmedel om du har mycket mossa. Minska sedan ner till bara höstgödsel utan kväve.

Klipp häcken, och forma överblommande buskar. De kan kortas ned en liten bit. Nu kan du även börja fynda bland billiga barrväxter som börjar säljas ut. Planera och plantera trädgården om det är något du vill ändra på. Du kan ännu lägga ut en ny gräsmatta eller så gräs. Gräset mår ypperligt av fuktiga nätter och även en del fuktiga dagar.

Norra Sverige

Det blommar för fullt och höstperennerna samt höstblommande buskar är praktfulla. Vädret snabbt slå om i de norra delarna så se till att du klarar av att bärga skörden innan frosten kommer. Den höga och klara luften gör dock naturpromenader till ett måste!

Sluta gödsla gräsmattorna i slutet av månaden och klipp ned vindruvsbuskar, plommon- och körsbärsträd. Komposten fylls med härligt material och jordfabriken går för fullt.

Se även till att ansa igenom trädgården, det vill säga att klippa tillbaka växter så de har en fin form inför vintern. Detta behöver du dock inte göra med perennerna som får ha kvar sin form till våren.

Börja se över nät och stolpar som kan behöva skydda dina växter inför vintern och mot vilt.

Och varför inte planera in någon resa i vinter till ett land med vacker natur så du förlänger trädgårdssinnet även över vintern.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar