Egenodlade tomater smakar bäst!

Tomater kommer numera i alla färger och former. Men en sak förändras inte - de godaste tomaterna odlar du själv.


Den som en gång satt tänderna i en nyplockad solvarm tomat glömmer aldrig smaken. Att odla egna tomater är dessutom lätt. Lagom med vatten, bra väder och rätt jord är de ingredienser du behöver för att själv kunna njuta av läckerheterna.

Välj rätt tomatsort

Om du är nybörjare på tomatodling bör du tänka på var tomatplantorna ska växa så att du väljer rätt sort.

Tomatplantor kan bli allt från 30 cm höga till flera meter. Om du ska odla i kruka på balkongen eller på fönsterkarmen passar dvärgbusktomater bäst. Har du tillgång till växthus kan du odla högväxande tomatplantor eller busktomater. Odling på friland kräver en tidig tomatsort som hinner utvecklas fullt ut innan värmen i luften försvinner. Ställ dem helst mot en skyddad södervägg.

Tomater trivs när det är varmt och vill ha temperaturer runt 20-35 grader. Vissa sorter har dock härdats och klarar ned till endast 10 grader. Det finns även speciellt framtagna ryska tomatsorter som till och med tål lite frost.

Ge plantorna värme, lagom med vatten och stöd

Det är lättast att köpa färdiga tomatplantor men prova gärna att sätta egna frön. Förplantera fröna inomhus i näringsfattig jord sex till tio veckor innan utplantering. Fröna behöver mycket ljus den första tiden så placera extrabelysning precis ovanför krukorna och låt det vara tänt halva dygnet, gärna mer. Ha en jämn temperatur på cirka 20 grader. Vattna dem underifrån.

När plantan har växt upp en bit ska du plantera om dem. Plantera gärna halva plantan under jord då det främjar rotutvecklingen och även ger tomatklasar längre ned på plantan. Låt gärna plantorna torka mellan vattningarna och undvik att vattna på bladen. Plantor som får för lite ljus, eller för mycket vatten, värme och näring blir långa och gängliga.

Vänta med att sätta ut tomatplantorna i växthuset tills jorden där är riktigt varm. Om tomaterna ska stå utomhus ska det vara åtminstone 10 grader varmt och ingen risk för frost. Härda dem en period genom att låta dem stå i skugga ute dagtid och ta in dem över natten.

Tjuva högväxta tomater regelbundet, det vill säga ta bort skott som har uppkommit i bladvecken på plantan. Observera att även blomklasarna växer i bladvecken. Busktomater behöver inte tjuvas.

Se även till att tomaterna har bra stöd. Knyt fast ett snöre längst ned på tomatplantan och fäst det i taket. Linda sen försiktigt tomatplantan runt snöret under uppväxten. Tomater som växer på friland kan stödjas av till exempel bambukäppar.

Cocktailtomaterna Gardener’s Delight passar bra på grillspett eller i sallader. Foto Åke Truedsson.

Nyplockat smakar bäst

Nyplockade solvarma tomater smakar bäst och de allra godaste tomaterna skördar du under högsommaren. Låt tomaterna mogna ordentligt innan du plockar dem.

Plocka gärna några tomater flera gånger i veckan istället för att ta in många och förvara dem inomhus. Lagring av tomater minskar deras sockerhalt och de tappar i smak. Undvik helt och hållet att förvara dem kallt.

När sommaren är över och det börjar bli kyligt i luften kan du ta in de sista omogna tomaterna och låta dem mogna på fönsterkarmen. De blir en härlig påminnelse om sommarens godaste ögonblick.

Några tomatsorter

Bifftomater
Golden Queen: orangegula frukter som mognar sent. Odlas i växthus.
Marmande: röd sort som kan odlas på friland.
Radinilee: svartvioletta frukter. Mognar medeltidigt i växthus.

Normalstora tomater
Dansk export:
klassik sort med röda frukter som mognar tidigt. Odlas på friland.
Goldi: gul sort som odlas på friland.
1-3: röd rysk busktomat som mognar tidigt och tål lite frost. Odlas på friland.
Tigrella: Röda frukter med oranga strimmor. Mognar tidigt i växthus.

Plommontomater
Colibri:
röda frukter. Odlas på friland.

Körsbärstomater
Goldita:
orangeröd sort som mognar medeltidigt i växthus.
Pendulina: röda, gula eller oranga frukter. Busktomat som passar i ampel utomhus.
Tiny Tim: röd sort som passar i kruka eller balkonglåda utomhus. 

Boktips!

Läs mer om tomater – historia, sorter, odling, skördetips, samt hur du undviker sjukdomar – i Odla tomater av Åke Truedsson. Natur och Kultur/LTs förlag.
ISBN 91-27-35299-4. 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar