Magiskt i mörkret

Tycker du att trädgården känns färglös och tråkig nu när höstmörkret tar över allt större del av dygnet? Satsa på spektakulär utomhusbelysning!


De kalla månaderna kryper sakta in över trädgården. Allt tidigare på eftermiddagen är de annars så inbjudande gräsmattorna, träden och rabatterna dolda i mörker. Det är ofta då som lusten att köpa trädgårdsbelysning faller på.

Kataloger införskaffas och jakten på den snyggaste lampan börjar, för lampan är viktig. Inte sällan slutar det med ett par stallyktor eller en gjutjärnsreplika av en gammal gatlykta.

Välj belysning, inte lampa

– Sedan tycker man ändå att det är för mörkt eftersom de inte lyser upp runtomkring. Det enda du ser är ljuskäglan. Att då byta till en starkare lampa är inge bra idé, du blir bara bländad, säger ljusdesigner Torbjörn Eliasson. – Därför är det viktigt att tänka igenom vad ljuset skall hjälpa dig med. Sätt i en koltrådslampa i stallyktan som skapar stämning. Och så lite andra lampor som kanske lyser upp äppelträdet eller en grusgång.

Torbjörn Eliasson är VD för White Design som ingår i White Arkitekter. Bland hans kunder finns allt från kommuner och Ikea till vanliga villaägare. Han är även ende svensk deltagare i det årligt återkommande ljusdesignprojektet ”Ljus i Alingsås”. När Torbjörn kommer till en kunds trädgård för första gången har han ingen aning om vad han ska välja för lampa. Det är ett sent beslut i processen. I stället frågar han dem som bor i huset var de brukar sitta någonstans, om de vill ha mycket ljus eller lite, hur deras vardag ser ut. Sedan sätter han fåniga namn, för sig själv, på platserna i huset och trädgården, namn som skapar bilder: Fönstret-man-går-förbi-till-toan, Tar-emot-gäster-entrén eller Fönstret-där-man-tittar-ut.

Upplev ljuset inifrån huset

Den första frågan Torbjörn Eliasson tycker att man skall ställa till sig själv när man skall börja ljussätta är: hur använder jag min trädgård.

– När jag tänder på min uteplats hemma, får jag associationer till ljumma sommarkvällar. Jag blir glad, säger han. – Den tid man upplever sin trädgård i längst under de mörka månaderna är inifrån. Fönstren brukar vara svarta hål på hösten, men med belysning blir rummet större eftersom blicken fortsätter ut.

Andra saker som kan vara värda att tänka på är att skapa vad Torbjörn kallar möjlighetsplatser.

– Man kanske har ett tråkigt två meter högt plank som grannen har satt upp. Då kan man be att få sätta upp ett par spotlights som man riktar rakt ner. Plötsligt har man fått ett par platser med möjligheter att fylla med något vackert. – Från att platsen har varit på minus tio, verkligen jättetråkig är det nu plus 15, både trivsamt och vackert att titta på.

Börja med halogenlampor

Intresset för ljussättning i trädgårdar har ökat i takt med intresset för trädgårdar och heminredning. När man väl har beslutat sig för att ljussätta trädgården är frågorna många: Vad för slags lampor ska jag köpa, var köper jag dem, vad får jag göra själv, vad kostar det?Torbjörn Eliassons råd är att börja med att köpa några halogenlampor med lågt watttal. De finns ofta i färdiga set från 500 kronor till 5 000 kronor i järnhandeln eller på stormarknader. Sedan är det bara att börja experimentera.

– Det är som att börja spela piano eller att laga mat. Man lär sig lite på vägen. Sätt två spottar på äppelträdet och en på vinbärsbusken. Sedan byter man efter en vecka. Men börja inte med att gräva ner lampor när du provar på egen hand.

Efter ett tag kan det vara värt att köpa en annan typ av lampa, kanske ett kompaktlysrör. Då upptäcker man att den är jättesnygg att använda på rododendronen, där lågwattaren kanske inte var fin. Olika lampor ger vitt skilda effekter.

För att få en så bra effekt som möjligt av sin ljussättning är det bra att arbeta med olika nivåer, inte bara de höga träden eller lågt efter marken. Stimulera sinnena med variation i olika färgtemperaturer, högt och lågt, olika lamptyper.

– Arbeta med inlevelse för att nå en upplevelse, säger Torbjörn.

Till dem som tycker att det är dyrt med trädgårdsbelysning brukar han göra en jämförelse.

– Frun i familjen vill ha en belysning, men 5 000 kronor är för dyrt. Sedan köper mannen ett par nya däck med aluminiumfälgar för över 10 000. Och de har han bara glädje av till och från garaget.

Med en sådan här ljussättning har man kanske inte alla lampor tända varje dag, tycker Torbjörn Eliasson. Ett par på måndagen, andra på tisdagen och så alla på lördagen. Här har Torbjörn gjort ett undantag och belyst delar av huset för att lyfta fram det vackra tornet.

En mycket enkel lösning, men som ändå är ljussättning och inte lampsättning. Torbjörn har belyst väggen mittemot entrédörren och köksfönstret. Det reflekterande ljuset skapar ett välkomnande rum för besökaren.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar