Annons
Nu blommar många gammaldags rosor som Alba-rosen ’Maiden’s Blush’.
Nu blommar många gammaldags rosor som Alba-rosen ’Maiden’s Blush’.

Just nu i trädgården - juni 2008

Det växer så det knakar. Grönskan känns frisk och ren, och försommarblomningen är som mest praktfull.

Nu blommar många nävor och andra försommarskira perenner. I slutet av månaden börjar alla rosor och luktpioner slå ut och sprider en doft som få växter kan mäta sig med. Ett sätt att få naturen inpå knuten är att plantera perenner med "vild look".  Förutom nävorna finns också blekklöver. Bägge har vilda släktingar som är vanliga i naturen.

Pyssla om rabatterna

Plocka gärna bort vissna blommor så ser växterna vackrare ut. Knipsa också av frökapslarna på lökväxterna. Då får de mer kraft att komma igen nästa vår. Ta bilder på rabatterna innan lökarna försvunnit helt. Då blir det lättare att komma ihåg var man ska sätta lökarna i höst. Beskär gärna vårblommande buskar direkt efter blomningen. Då blir man inte snuvad på blomning nästa vår.


De vackraste växtstöden tillverkar man själv av vad trädgården har att ge.

Ge stöd åt perenner

Ordna stöd åt höga perenner. Visst finns det färdiga stöd i handeln men det blir nästan snyggast med de stöd man tillverkar själv av vidjor efter beskärningen. Ibland kan det räcka med att man sticker ner en lätt förgrenad kvist från en buske eller ett träd och stöttar upp perenner eller buskar. Både praktiskt och diskret.

Varmare klimat

De senaste årens varmare klimat har gjort att vi nästan fått engelska vintrar. Nu har man pratat om att ändra zonindelningen. Vore det inte enklare att ända zonangivelserna på växterna, kan man tycka. Hur som helst ska man ta zonindelningen med en nypa salt. Se det som en fingervisning. Det är fler faktorer som styr än geografisk läge.


Se till att jorden kring frösådderna hålls fuktig.

Annons

Vattna när det behövs

Vattna nyplanterade växter och frösådder när naturen själv inte vattnar. Gödsla perenner och buskar fram till midsommar. Sedan gödslar man bara sommarblommor som ska vara fina hela säsongen och inte behöver varva ner inför vintervilan.

Sköt om köksträdgården


Sätt ut förkultiverade plantor nu när risken för nattfrost är över.

Fortsätt rensa ogräs men gallra också de frösådder som kommit upp, så plantorna inte växer för tätt. Dags att kupa potatisen. Plantera också ut förkultiverade plantor. Tänk på att avhärda dem först så omställningen inte blir för stor. Om du inte förodlat själv finns mängder av plantor att köpa i trädgårdsbutikerna.
Sätt ut förkultiverade plantor nu när risken för nattfrost är över.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 maj 2008
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons