Sortera snyggt

Redan på 70-talet, när datorerna började sitt intåg på arbetsplatser och i hemmen, myntades begreppet "det papperslösa samhället". Brevbärarna skulle inom en snar framtid bli arbetslösa och papperstillverkarna spåddes svåra tider.


Så här 30 år senare kan man undra vart det papperslösa samhället egentligen tog vägen. För trots att vi sköter mycket av vår kommunikation via datorn får vi allt fler papper att hålla reda på. För 50 år sedan kunde hemmakontoret rymmas i sekretärens ena låda, där förvarades bankböcker, brev och testamenten.

Nu vill vi helst ha ett helt rum till hemmakontoret med skrivbord, dator, hyllor och hurtsar. 

Nya prylar ger mer papper

Att mängden papper inte minskar utan ökar beror på att vi omger oss med allt fler prylar. Med alla ”nya” apparater som mp3-spelare och digitalkameror med respektive laddare, följer kvitton, garantier och bruksanvisningar. Allt fler kapitalvaror som fritidsbåtar och skidutrustningar alstrar fler försäkringsbrev, kontrakt, informationsfoldrar och konsumentråd. För att inte tala om alla bankpapper, pensionsbesked, kursintyg, cv:s och skolbetyg … Hur få ordning på alltihop?

Utmaning att hitta estetisk förvaring

Kaffeburkar målade med skoltavelfärg gör det lätt att hålla ordning på pennor och saxar. Passar lika bra på hemmakontoret som i syhörnan och på barnens pysselbord.

Oavsett om du har ett helt eget rum till hemmakontoret eller nöjer dig med några mappar på kökshyllan gäller det att ordna prylarna både vackert och praktiskt. Många vill stänga in alla saker bakom heltäckande skåpdörrar men man måste tänka på att det kan bli mindre överskådligt och svårare att hitta rätt pryl när man väl behöver den. Att hitta förvaringsmöjligheter som också är en estetisk tillgång är en utmaning! En trevlig miljö gör kontorsarbete, sömnad och brevskrivning bra mycket roligare.

Etiketter mer skoltavelfärg

Med symboler på etiketterna kan även icke läskunniga hålla reda på sina prylar.

Papper, broschyrer, garantibrev med mera är enklast att förvara stående i mappar, där man lätt kan plocka ut just det papper man behöver. Mappar av trä är hållbara och ger hemkänsla. Vi målade prydliga ”etiketter” med skoltavelfärg på baksidan av trämappar och lådor. Byter man innehåll i lådan är det bara att sudda och skriva ny text. Får man inte tag på skoltavelfärg går det att använda svart snickeri- eller hobbyfärg och lacka med helmatt lack.

Gör dina egna suddbara etiketter!

Material
• Blyertspenna och linjal/tumstock
• Pensel
• Maskeringstejp
• Skoltavelfärg (finns bland annat hos Kreatima)

Gör så här

1. Ytan som ska målas ska vara torr och ren. Stora obehandlade träytor kan behöva målas med grundfärg, läs anvisningarna på färgburken. Mät upp och markera med blyerts den yta som ska målas.

2. Maska av med maskeringstejp för att få snygga raka kanter.

3. Måla en gång och låt torka. Måla en gång till om färgen inte blev riktigt täckande. Dra bort tejpen när färgen torkat.

Text, foto och illustrationer Malena Skote, viivilla.se augusti 2007

Lästips!

Smart förvaring av Joanna Copestick & Meryl Lloyd
Ordning och reda av Dinah Hall & Barbara Weiss
Förvaring av Terence Conran

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar