Håll värmen med braskamin

Mysbrasa, javisst, men braskaminen kan också vara en räddare i nöden vid strömavbrott.


Tryggt och mysigt blir det med en braskamin hemma. Handöls nya,
Svanenmärkta gjutjärnsmodell 52T, är klädd med täljsten som håller
värmen i upp till åtta timmar. Planslipad kokplatta finns som tillval.
Asklåda är standard och kaminen är förberedd för uteluftskoppling.
Pris cirka 13 500 kronor. Nibe Brasvärme.

Som det folk av mörker och kyla vi svenskar är, står en braskamin på många husägares önskelista. Idag är det kanske främst mysfaktorn som lockar, men för många av oss symboliserar elden trygghet, kanske utan att vi ens är medvetna om det. För visst är det mysigt med en brasa, men man ska verkligen inte glömma att en braskamin också kan ge ett mycket välkommet värmetillskott, till exempel vid strömavbrott. Ett färskt exempel på detta är stormen ”Gudrun” som gjorde över en kvarts miljon hushåll strömlösa, vissa blev utan elektricitet i flera veckor. De lyckligt lottade som hade möjlighet till någon form av vedeldning i huset kunde snabbt få både varmt inne och möjlighet att värma mat. Ved fanns det ju gott om… Och även om vi förhoppningsvis slipper naturfenomen av Gudruns kaliber i framtiden drabbas ändå Sverige av i snitt 45 000 strömavbrott om året. 

Attityd 100 från Scandinavisk spismiljö finns både med lackerad stål- eller täljstensinramning. Pris cirka 24 000 kronor.


Gedigen gjutjärnskamin,
Scope från Keddy, med stor glaslucka i ett stilrent utseende. Har möjlighet till anslutning av uteluft till förbränningen och finns i två storlekar. Pris från cirka 17 000 kronor.

Värmer hela huset

– Dagens braskaminer är så pass effektiva att de gott och väl klarar att värma upp ett medelstort hus, berättar Björn Valentin, ordförande i Svenska Brasvärmeföreningen.

– Ny teknik, till exempel ”Clean Burn System” som finns i de flesta nyare kaminer, ser till att elden hela tiden förses med exakt rätt mängd syre för att maximera förbränningen. Det innebär att nyare braskaminer har en verkningsgrad på runt 80 procent. Detta kan jämföras med en öppen spis, utan insats, som har en verkningsgrad på cirka 5 procent, eller en äldre braskamin med en kanske 50-procentig verkningsgrad.

Enligt Björn Valentin är det alltså, rent teoretiskt, möjligt att värma upp sin villa med enbart en braskamin, i alla fall så länge temperaturen inte kryper ned alltför lågt på minusskalan. Men då krävs givetvis att man har god värmespridning samt att man eldar kontinuerligt.

– För de flesta av oss, som arbetar borta och inte kan elda dagtid, är detta knappast realistiskt. Men att sänka sina värmekostnader med ungefär hälften, om man har tillgång till billig ved, är ingen omöjlighet, fortsätter Björn Valentin. Elda ett par brasor på morgonen, när du kommer hem har temperaturen kanske krupit ned till 17-18 grader, men under den timme det tar att få upp värmen igen kan man ju klä sig lite varmare istället. Har du ett eluppvärmt hus med termostater kan du oftast sänka termostaterna till runt 18 grader och sedan elda när det behövs. Ett par grader i sänkt grundtemperatur gör tusenlappar i minskad energikostnad.

Rund täljstenskamin i stram design. Lotus M4 från Scandinavisk spismiljö finns i flera storlekar och kostar från cirka 30 000 kronor.


Arcade från Keddy
är tillverkad av olivinsten vilken har liknande egenskaper som täljsten och kan lagra värme i upp till 9 timmar. Kaminen är klädd med granitkeramik som du själv kan sätta din prägel på och klä med till exempel mosaik eller kakel. Pris cirka 29 000 kronor.

Miljövänligt, eller?

De som hänger med i miljödebatten vet att Naturvårdsverket gärna ser restriktioner i så kallad småskalig vedeldning. Men med detta menas inte eldning i braskamin, det är de gamla vedpannorna för totaluppvärmning, utan ackumulatortank, man vill åt. En ny braskamin släpper dessutom bara ut ungefär 10 procent av den mängd koldioxid och sotpartiklar som dess äldre föregångare från 60- och 70-talet gör. Att byta den gamla braskaminen mot en modern blir alltså inte bara ett estetiskt lyft, utan skonar både plånboken och miljön på sikt.

– Idag är de flesta brasvärmekunder väldigt uppmärksamma när det gäller det här med miljön, konstaterar Björn Valentin, som tycker att detta är positivt.

– Vi ser gärna att branschen talar mer om miljömärkning och konsumenternas efterfrågan styr ju utbudet. Idag är till exempel alla Conturas braskaminer Svanenmärkta.  

– Egentligen har ju en braskamin ingen begränsad livstid, det beror helt och hållet på hur hårt man eldar den. De flesta spontaneldar ju mest och då kan den gott och väl hålla i 30 år, fortsätter Björn Valentin. Men som sagt, ny förbättrad teknik är ett gott skäl till att låta den gamla trotjänaren gå i pension.

Att byta ut den gamla braskaminen mot en ny kan alltså vara lönsamt på många vis, men så lukrativt som det är i vårt grannland Norge är det inte. I Oslo får man nämligen 3 000 kronor i konverteringsstöd om man byter till ny brasvärmeutrustning. Allt för att skona utomhusluften och miljön. Över 70 ton i minskade utsläpp är resultatet hittills. Kanske något för svenska myndigheter att ta efter?

Ny Svanenmärkt Conturamodell, med sidor i borstad aluminium och rostfri ovansida. Som tillval finns aluminiumsockel, fläkt och uteluftskoppling. Pris cirka 20 000 kronor.


Xeoos Twin Fire brinner med två eldar
vilket enligt tillverkaren ger världens bästa förbränning och minimalt med utsläpp (CO-värde 0,05 procent). Eftersom förbränningen sker omvänd och i två omgångar, först av veden och sedan av rökgaserna blir verkningsgraden också mycket hög, cirka 90 procent. Twin Fire finns i nära 300 olika varianter, pris från cirka 27 000 kronor.

Välj rätt braskamin

Det vanligaste materialet på braskaminer är gjutjärn eller täljsten, det sistnämnda med fördelen att stenen lagrar värmen längre. Det finns också braskaminer med en kombination av materialen. För den som söker något utöver det vanliga kommer alltfler modeller med mer eller mindre fantasifulla utformningar, men här gäller det att inte bara falla för en häftig design. 

– Försäkra dig om att kaminen du väljer är anpassad till våra svenska förhållanden, råder Björn Valentin. Exempelvis krävs bara ett CO-värde på 1 procent för att braskaminen ska få säljas med så kallad CE-märkning, men för att klara de svenska skorstensfejarmästarnas besiktning, vilken alla nyinstallerade braskaminer måste genomgå, krävs ett CO-värde på maximalt 0,3. Likaså är det ju som alltid tryggt att köpa av ett välkänt företag med många år på nacken, då vet man att det finns kvar om man behöver service eller reservdelar i framtiden.

Godkänt gör-det-själv

Är man någorlunda händig kan man mycket väl installera sin braskamin själv, många modeller säljs i byggsats. Men givetvis ska du alltid kunna få hjälp med installationen av butiken du handlar från. Tänk också på att du måste göra en bygganmälan till kommunen innan du påbörjar installationen. Det brukar ta 3-4 veckor att få godkänt. När installationen sedan är klar ska braskaminen godkännas av skorstensfejarmästaren innan den får tas i bruk. Sedan är det bara att tryggt slå sig ned vid brasan och njuta.

Elda rätt

För att få en riktigt bra brasa är det viktigt att du tänder den på rätt sätt. Använd mycket finhuggen ved, stapla den luftigt, gärna korsvis, och ha luckan lite på glänt de första 15 minuterna. När elden sedan tagit sig fint och brinner med stabil låga kan du fylla på med grövre ved – torr förstås! – och stänga luckan.

Nya regler för skorsten

Sedan drygt ett år tillbaka har Boverket infört nya regler för placeringen av skorsten i förhållande till huset. Numera räcker det att skorstenen avslutas minst en meter över taktäckningen (det vill säga takpannorna eller dylikt), tidigare krävdes en meter över taknocken. Skorstenens topp måste dock vara minst i samma nivå som taknocken. Det går också bra att vinkla skorstenen upp till 45 grader.

Liten ordlista

Verkningsgrad mäts i procent och anger hur stor del av vedens energiinnehåll som omvandlas till värme och kommer rummet tillgodo. Bra värden är 70-80 procent.

• Effekt mäts i kW (kilowatt) och är ett mått på hur mycket värme kaminen avger. Oftast anges ett effektintervall (2-8 kW) som talar om att om du eldar hårt ger kaminen 8 kW och om du eldar på ”sparlåga” ger den 2 kW. Ett bastuaggregat på full effekt brukar ge ungefär 5 kW.

CO-värde anger hur mycket koloxid som blir kvar efter för- bränningen. Ju lägre CO-värde desto bättre förbränning och verkningsgrad. En braskamin måste ha ett CO-värde på maximalt 0,3 procent för att bli godkänd, 0,2 procent för att klara Svanenmärkning.

Fakta

Vi i Villas skorstens- och ventilationsexpert Petri Tuomela, Teknisk konsulent vid Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund har gett oss lite mer fakta kring begreppen CE-märkning och installationsbesiktning av eldstäder och skorstenar.

CE-märkning

Frihandelsreglerna inom EU säger att en vara tillverkad inom ett medlemsland automatiskt får marknadstillträde inom alla länder. Men detta gäller inte varor som kan vara farliga vid användning. Eldstäder och skorstenar räknas till dem. Istället har man enats om standardiserade kravnivåer. En vara som uppfyller kraven i en standard får CE-märkas och säljas inom hela EU. CE-märkningen är en deklaration av egenskaper och rätt användningsområde, men inte ett godkännande.

Kaminer kan CE-märkas. Det finns två klasser när det gäller miljökrav: Klass ett, som är den bästa, kräver ett CO-värde på 0,3 procent. För klass två räcker ett CO-värde på 1 procent. Varje land får själv bestämma vilken av klasserna man tillåter. Sverige har valt att bara tillåta miljöklass ett. Därför har CE-märkta klass två kaminer inget användningsområde i Sverige. De får säljas, men inte användas.

Installationsbesiktning av eldstäder och skorstenar

CE-märkningen bygger på EG-direktiv som de svenska byggreglerna är samordnade mot. En viktig grundtanke är rätt användningsområde. Tillsynen av att eldstäder och skorstenar blir rätt installerade och har rätt användningsområde görs av varje kommun. Eldstäder och skorstenar kontrolleras normalt av en fristående sakkunnig person som på byggnadsnämndens initiativ intygar att installationen uppfyller alla regler, även de om miljö. Det är vanligt att fristående sakkunniga är auktoriserade skorstensfejarmästare.

Köpinformation

Contura, www.contura.se
Handöl, www.handol.se
Keddy, www.keddy.se
Nibe brasvärme, www.nibefire.se
Scandinavisk spismiljö, www.spismiljo.se
Xeoos, www.xeoos.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar