Lys upp trädgården!

Rätt ljussättning av trädgården gör underverk både sommar och vinter. Och trädgårdsbelysning är så mycket mer än att bara sätta ut några lampor längs trädgårdsgången!


Ett dramatiskt upplyst träd eller buske kan förändra hela intrycket av din trädgård. En ljusslinga under taket ger ett fint släpljus över husfasaden. Och finns det en damm i trädgården är den given för att få lite spännande belysning.

Trädgårdsbelysning är hetare än någonsin och det finns massor att välja på. Tänk fritt, möjligheterna är oändliga. Kolla marknaden noga innan du bestämmer dig och försök att ta ett helhetsgrepp på hela trädgården. Vad vill du uppnå? Praktisk nattbelysning eller dramatiska effekter? Eller kanske en kombination av båda. Det här ett område som inte är helt perfekt för gör-det-själv-insatser. Generellt gäller att alltid vara försiktig med el-installationer. Här finns många regler angående ledningar, kopplingar och vad man får – och kanske inte får – göra själv. Den generella regeln är att alltid kolla noga med elfirman som sålt belysningen innan man gör något själv.

För att sätta igång inspirationen får du här en tio-i-topp-lista från två av Sveriges bästa ljussätttare av trädgårdar.

De tio bästa belysningstipsen

Jonas Werning och Tor Olsson är två av Sveriges största proffs på utomhusbelysning. De har firman Phosforos ljusdesign i Jönköping (www.phosforos.com). Här är deras tio-i-topp-lista för en lyckad trädgårdsbelysning.

1. Innan du börjar ljussätta din trädgård, gör en visuell utvärdering av den. Var är det ljust, var är det mörkt?

2. Inventera befintlig belysning. Är den bra eller dålig?

3. Tänk på att bländning aldrig är trevligt, det tycker inte grannarna heller (rikta alltså inga strålkastare mot grannens hus).

4. Hur vill du gestalta din trädgård. Var vill du ha ljusare respektive mörkare?

5. Använd bra verktyg, använd rätt verktyg! Köp kvalitet, det lönar sig i längden. (Verktyg = armaturer).

6. Överbelys inte. Lågvoltshalogen (5-20W) fungerar ofta alldeles utmärkt i en privat trädgård. Byggstrålkastare på flera hundra watt går bort. Ibland kan man behöva lite mer ”drag” i ljuset, till exempel vid ljussättning av större träd. Då är det bra att använda sig av metallhalogen eller högtrycksnatriumarmaturer på 35 – 70 watt.

7. Tänk på när du väljer armaturer att ljuskällan ska vara så ”dold” som möjligt. Det gäller såväl stolparmaturer som strålkastare. Till bra strålkastare finns det ofta många tillbehör såsom avbländningsskärmar, färgfilter och linser som mjukar upp ljusbilden (prismatiska glaslinser).

8. Förena funktion och estetik. Att exempelvis belysa ett stort träd underifrån gör trädet vackert samtidigt som trädet fungerar som en stor reflektor som skänker ljus åt trädgården.

9. Har du en damm i din trädgård kan du pröva att belysa vattenspegeln för att skapa trevliga reflexer. Blir extra effektfullt om det är rörelser i vattnet.

10. Prova dig fram och ha kul när du ljussätter. Stressa inte – det tar tid att hitta rätt.

Tips 

En mycket bra bok med massor av inspiration och konkreta tips är ”Ljussätt din trädgård” av Kerstin Engstrand (Forum).

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar