Annons

Montera dimmer

Att kunna höja och sänka styrkan på belysningen är både praktiskt och ökar mysfaktorn. Men, precis som vid alla elarbeten gäller det att veta exakt hur man gör.

En vanlig dimmer fungerar både tillsammans med glödlampor och 230 volt halogenlampor, däremot är det lite knepigare med lysrör, kompaktlysrör och lågenergilampor, där bör man ta en fackkunnig till hjälp. Det kan också skilja en del i pris och kvalitet på olika fabrikat, till exempel hur stor skillnad det blir på ljusstyrkan, så fråga gärna personalen i butiken om råd.

Byt endast tvåledare

Det finns olika typer av strömbrytare, de enda du får byta själv är strömbrytare för två ledare – det man vanligen kallar ledningar, samt strömbrytare som är för högst 16 ampere. Har strömbrytaren flera ledare krävs fackkunskaper, felmontering kan innebära livsfara.
Här visar vi hur man generellt går till väga när man byter en vanlig strömbrytare mot en dimmer. Var noga med att följa tillverkarens anvisningar om montering och användning. Dimmern i exemplet kommer från JOEL och kostade 159 kronor.

Så här byter du ut en gammal strömbrytare mot en dimmer:

Börja med att slå av huvudströmmen, eller tag bort proppen. Kontrollera att lampan inte kan tändas.


1. Skruva loss den gamla strömbrytaren och lyft bort den. Kontrollera att ledningarna ser hela ut, om inte, avsluta arbetet och ring en elektriker.


2. Drag försiktigt ut insatsen från väggen, i nyare hus sitter den ofta med en spännklämma, i äldre hus måste du kanske skruva loss den. 


3. Skruva loss ledarna. Kontrollera att koppartrådarna är hela, om inte klipp bort den skadade biten, cirka 1 centimeter, följ anvisningarna på den nya insatsen.


4. Öppna den nya insatsen och skruva fast koppartrådarna
med skruvarna, inga koppartrådar får sticka ut. Kontrollera att de sitter fast ordentligt.

Så här monterar du en dimmer.
5. Skruva fast insatsen i väggen
och sätt på locket. Slå på strömmen och kontrollera att den nya strömbrytaren fungerar.

Veta mer om el: Ytterligare information om att byta strömbrytare samt andra bra eltips finns i broschyren ”Elsäkerhetspocket, råd och kloka tips”. Gratis påwww.elsakerhetsverket.se

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12. mars 2007
 
Annons
Mer om
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons