Annons

Just nu i trädgården maj

Maj brukar vara en skön och varm månad, fast inte alla år. Då är det är trösterikt att veta att man kan njuta av vårblommorna betydligt längre om det är svalt ute.

Så här års är vegetationen frodigare än någonsin under säsongen och grönskan känns frisk och jungfrulig. Många av trädgårdens tidiga perenner och lökväxter blommar som vackrast. Tulpaner står resliga i rabatterna, om de får vara ifred för rådjur och andra middagsgäster förstås.

Förnya trädgårdsmöblerna

När trädgårdsmöblerna kommer fram i solljuset ser de ofta inte så fräscha ut som man minns dem. Våren är en bra tid att piffa upp slitna möbler. Måla dem i en annan kulör eller fräscha upp den gamla färgen med ett nytt lager. Trärena möbler som blivit torra och missfärgade blir vackrare om de slipas ner till trären yta och sedan oljas in. Passa på när det är soligt och fint, då torkar det snabbt. Men olja eller måla inte mitt i det hetaste solgasset, då torkar det för fort.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.

Ny färg på trädgårdsmöblerna kan ge ett lyft för hela trädgården.

Direktså grönsaker

I början av månaden är det hög tid att så grönsaker och de sommarblommor som inte behöver förkultiveras. Vänta gärna med bönor och ärtor till slutet av månaden, när jorden blivit tillräckligt varm, någonstans mellan 10 och 15 grader. Detsamma gäller potatisen. Om du är osäker, kan du enkelt mäta temperaturen med en jordtermometer.

Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning.

Gullvivorna trivs i gräsmattan.

Låt gräsmattan blomma

Många av vårens tidiga växter brukar hitta till gräsmattan alldeles själv. Både gullvivor och vitsippor trivs om gräsmattan inte är för tät och välgödslad. Låt dem vara kvar. Vänta sedan med att klippa gräset tills växterna gått i frö. På så sätt blir de bara fler och fler med åren. Andra växter som trivs i gräset är förgätmigej, tusensköna och teveronika. Se dem inte som ogräs, utan njut av gratis blomprakt.

Vänj växterna vid utelivet

Än dröjer det tills risken för nattfrost är över. Det brukar inte vara förrän en bit in i juni, över hela landet. Men i slutet av månaden är det dags att så sakteliga börja avhärda de plantor som övervintrat eller förkultiverats inomhus. Börja med att låta dem stå ute när det är varmt under korta perioder, men undvik direkt sol. I början kan man lägga en tunn fiberduk över dem som skydd som sol och vind.

Annons

Gödsla växterna

”Skörda” komposterna genom att vända och sålla materialet. Lägg ut den välbrunna kompostjorden i perennrabatter och under buskar. Man kan också lägga ut andra naturliga gödsel, som kogödsel. Det finns många gödselmedel på marknaden men med kompostjord och naturgödsel får man dessutom rikligt med organiskt material som inte bara gör jorden mer näringsrik utan också luftigare och mer fuktighetshållande. Vi i Villa ger dig allt inom kök, bad och inredning 
Servera trädgårdens olika växter en välbrunnen och näringsrik kompostjord.

Beskär rosorna

När björklöven är stora som musöron är det lagom att beskära rosorna. Då har också rosorna tydliga ögon så man lätt kan se vilka grenar som lever och inte. Buskrosor behöver formas för att bli tätare och vackrare. Beskär över ett utåtgående öga för att få en mer yvig buske. En klätterros däremot, som ska ligga an mot väggen, blir bättre att beskära över ett inåtgående öga.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
28 april 2006
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons