Så får du rätt ljus i din trädgård

Att belysa trädgården skapar karaktär och stämning. Läs tipsen som gör din trädgård till en mer njutningsfull plats att vistas i, oavsett om det är på dagen eller kvällen. Här får du våra trädgårdsbelysningstips. 

belysning


Efterfrågan har ökat när det gäller trädgårdsbelysning. Markstrålkastare och pollare är vanliga och bra alternativ. Knutlampan är en annan armatur som Magnus Frantzell, belysningsexpert på föreningen Hemljus, vill slå ett slag för. – Knutlampan är underskattad, den belyser två husväggar vilket gör huset mycket vackert, säger han.

Numera finns det också mindre armaturer att ha i rabatten. Belysning är snyggt men också en säkerhet. Det gör att det inte blir lika roligt för tjuvarna att springa runt i trädgården.

– Jag tror utomhusbelysningen kommer att öka i Sverige. Vi är mer måna om att ha ljust omkring oss och det börjar bli billigare med belysning samtidigt som det kommer allt fler energisnåla alternativ. Jag tror vi bara har sett början på en trend, säger Magnus Frantzell.

Olika alternativ för snygg trädgårdsbelysning

Markdioder är praktiska och snygga att ha i trädgården. Foto Fox design.  

LED-ljus är energisnålt, har lång livslängd och är hållbart. LED-ljus saknar glödtråd och producerar därför lite värme. Ljuset är lite kallare än det ljus en vanlig glödlampa ger. Titta därför på ljusfärgen när du köper din markdiod så att du trivs med den.

I trädgården kan det vara snyggt att byta ut en stenplatta mot en markdiod. Dioden är gjord av hårt glas som håller att gå på. Att lägga markdioder i gräset bredvid trädgårdsgångarna kan också se fint ut.

Fiberoptik innebär att ljus leds via optiska fibrer. Ljuskällan, det vill säga lampan, kan du placera i skyddat läge för regn och fukt. De långa kablarna dras sedan dit du vill ha ljuset.
Vid poolen eller i stora trädgårdar kan fiberoptiskt ljus vara ett alternativ. Ljusstrålarna kan placeras i olika riktningar vilket ger en glittrig effekt.

Markstrålkastare går att rikta i olika riktningar och du slipper sätta upp en stolpe. Oftast riktas markstrålkastaren mot buskar, träd eller fasader. Se dock till att inte lysa in till grannarna så att du stör.

Effektfullt och snyggt att markera uppfarten, entren eller uteplatsen med en pollare. Foto: Gelia.

Pollare kan vara upp till en meter hög och markerar oftast uppfarter, uteplatser, entréer. Har du mycket buskar och rabatter kan pollaren vara ett bra alternativ då den sticker upp en bit ovanför marken.

Knutlampa placeras på husknuten och belyser på så sätt två husväggar. Du behöver köpa hörnfästen för att få upp din armatur. Knutlampan användes ofta på bondgårdar förr i tiden.

Pollaren kan vara upp till en meter hög och sprider ljus i flera olika riktningar. Foto Gelia.

Tänk på!

Kvaliteten är viktig. Tänk på att din belysning får ta mycket stryk av regn, kyla och vind. Vissa lampor är inte täta utan släpper in fukt. Detta gör att livslängden på lampan minskar avsevärt.

Indirekt ljus gör att du inte blir bländad. En lampa som bländar kan vara mycket irriterande. Se till att lampan är avskärmad och lyser mot marken, en husvägg eller liknande.

Elsäkerheten. Det vanligaste är att välja lågvoltsbelysning eller belysning på 230 volt. Lågvolt är enklare att dra själv. 230 volt är robustare och tål mer men du behöver ta hjälp av en elektriker vid installation.

Titta på livslängden på din lampa före köp. Halogen-, lågenergi-, LED- och glödlampor är alternativ att välja bland.

Det finns olika alternativ för att tända och släcka. Med en timer sätts ljuset på vid önskade tidpunkter. Ett skymningsrelä tänder ljuset vid skymning och en rörelsedetektor vid rörelse i närheten.

Experimentera mycket. Lägg ut din belysning provisoriskt och prova dig fram. Belys buskar, gångar, väggar med mera och se vad som känns bra för just dig. Köp sedan fler lampor när du vet ungefär hur du vill ha det.

Hur du riktar ditt ljus påverkar hur det uppfattas. Belysning mot exempelvis ett träd eller en husvägg ger det ett mjukare sken än en belysning mitt på gräsmattan utan växter, träd eller föremål.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar