De bästa kökstipsen

Tänk på det här när du planerar ditt nya kök – resultatet blir så mycket bättre.


Att köpa ett nytt kök är ett stort beslut och också en stor investering. Det är därför klokt, för att inte säga nödvändig, att ta sig tid och tänka till ordentligt innan man slår till. Idag är dessutom valen man måste göra fler än någonsin då man planerar ett nytt kök. Stil, färg, material, finesser och funktion – allt ska väljas. Vill du ha ett öppet kök där lördagskocken kan underhålla glada gäster? Eller vill du ha ett arbetskök där matlagningen sköts på ett ställe och där matplatsen ligger för sig?

Det första man ska göra är att skriva en kravspecifikation på sitt kök. Vissa köksleverantörer har färdiga underlag till hjälp där man svarar på frågor och kryssar i rutor. Sedan måste man bestämma sin budget. Vet man vad man önskar och hur mycket det får kosta kan sedan en professionell kökssäljare presentera smarta lösningar och förslag för just dig.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Unna dig finesser – det är ofta det där lilla extra som i slutändan förhöjer känslan i köket! En duschkran ger ett snyggt och proffsigt intryck. Här duschkranen Hjuvik från Ikea.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Sätt mikron på rätt höjd för barnen, men planera även in rit- och leksakslådor i köket, redan från början. Det är ju här barnen kommer vara. Sockellådan från Marbodal.

Satsa på bra arbetsytor

Det vanligaste problemet i ett kök är brist på arbetsyta, säger Helena Karlsdotter på Marbodal Kök i Stockholm. Det är därför viktigt att planera köket med hänsyn till att skapa så effektiva ytor som möjligt. En arbetsyta bör hänga ihop och helst vara i ett och samma material. Undvik alltså skarvar mitt i en arbetsyta, det gör att den känns mindre. På sidorna av spisen och kylskåpet är det viktigt att ha avställningsytor för kastruller och matvaror. I vissa kök är den trånga sektorn väggens längd och inte rummets storlek – då kan det vara läge att välja en djupare bänkskiva för att vinna arbetsyta, tycker Helena Karlsdotter.

Generellt kan sägas att avståndet mellan arbetszonerna (kyl/frys, häll/ugn, diskho/diskmaskin och ugn/mikro) måste vara lagom långt. Diskmaskinsluckan och kylskåpsdörren ska kunna öppnas samtidigt utan att de krockar. Diskmaskinen och spisen behöver inte vara så nära varandra. Däremot är det en stor fördel om diskmaskinen är nära matplatsen för att smidigt kunna fyllas med smutsigt porslin.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Bra belysning över arbets-bänkarna är viktigt i ett väl-planerat kök och att man inte lämnar några ytor oupplysta. Här köket Brahe Ek från Kvänum.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Kök.

Generöst med eluttag är viktigt – man kan aldrig få för många! En smart uppdragbar lösning är en Powerport från Evoline.

Stenskivor blir allt vanligare som bänkskivor i kök. Det är snyggt men framförallt praktiskt; man kan ställa ner varma plåtar och kastruller direkt på bänken utan att göra märken. Sten är dock dyrt i jämförelse med andra material, som till exempel laminat. Det som gör att priset på stenen blir extra dyrt är om man behöver skära ut hål i stenen för till exempel diskho, kran eller diskmedelspump. Laminat kan man själv såga i medan sten måste skäras till på stenfirman.

Träskivor ger ett varmt intryck men behöver oljas in och tål inte alltför mycket vatten. Vilken bänkskiva du väljer påverkar totalkostnaden en hel del, så tänk till en extra gång och väg för- och nackdelar.
Satsa på att få en jämn belysning över alla arbets- och bänkytor. Det spelar ingen roll om ljuset kommer från halogenspotlights eller från lysrör, men välj gärna lysrör med ett varmt sken. Huvudsaken är att man inte lämnar några ytor oupplysta och mörka. En god allmänbelysning är också av stor betydelse; den allra bästa får man med välplacerade spotlights i taket.

Ett bra tips är dimmrar, så du kan reglera ljusstyrkan efter behov – från mysljus till full styrka.

10 tips för ett välplanerat kök

  • Gör en önskelista. Tänk igenom dina önskemål och vad du vill ha ut av köket.
  • Gör en budget. Bestäm hur mycket köket får kosta.
  • Prata med proffsen. Träffa en professionell kökssäljare och ta med önskelistan och budgeten.
  • Bra belysning. Satsa på riktigt bra belysning – och många eluttag.
  • Undvik skarvar. För att få effektiva arbetsytor – välj hela ytor i ett material.
  • Rit- och leksakslådor. Ge plats för barnen i köket och planera in utrymme för deras saker redan från början.
  • Höj upp diskmaskinen. Äldre och folk med onda ryggar skonas om diskmaskinen höjs upp 35 centimeter.
  • Viktigt med bänkskiva. Tänk till ordentligt om vilken bänkskiva som ska väljas.
  • Tänk långsiktigt. Var sparsmakad det gäller färger och material, det ska hålla länge.
  • Finesser. Satsa på någon finess (till exempel avfallskvarn, diskmedelspump eller handdusch). Det är ofta det där lilla extra som i slut-ändan förhöjer känslan i hela köket.
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar