Annons

Just nu i trädgården - oktober

Vintern närmar sig. Nu har första nattfrosten slagit till i norra Sverige sedan länge. Där kan den komma redan i augusti. Längre söderut blommar det fortfarande. Trots att dagarna ofta är varma är det viktigt att vara uppmärksam på nattfrost.

Vid risk för minusgrader nattetid är det dags att ta in pelargoner, fuchsior och andra växter som måste förvaras ljust och frostfritt. Vissa år kan de stå ute till oktober, andra år slår nattkylan till tidigare.

Skörda juläpplena

Innan frosten slår till är det dags att skörda sena äppelsorter. De är färdiga att plockas när de lossnar lätt från skaftet. Följer bladen med så bör man vänta ett tag till. De sorter som ännu inte mognat kan sparas till jul på en sval men frostfri plats. Slå in äpplena ett och ett i tidningspapper. Då ligger de skyddade och om röta uppstår i ett äpple sprids det inte från äpple till äpple. Lägg de inslagna äpplena i en stor låda som isolerats med frigolit. Ställ gärna lådan på en skyddad plats invid huset och täck gärna med gamla trasmattor.

Kratta löv

När frosten slagit till faller löven i mängder. Ett tips är att kratta in löven i rabatterna. Du blir inte bara av med löven, de fungerar också som ett skyddande vintertäcke för perennerna. Till våren bryts de snabbt ner och blir till välbehövligt organiska material i planteringarna. Kratta inte bort alla löv. Det gör inget om det ligger kvar löv på gräsmattan, bara det är för tjocka sjok. Är det bara måttliga mängder låt dem ligga kvar och kör sedan gräsklipparen över dem till våren. Då smulas de sönder och blir till ny näring för gräsmattan.

Höstgräv lerjorden

Bästa tiden att gräva lerjord är nu på hösten. Allt du behöver göra är att vända kokorna och låta dem ligga. Sedan får kylan göra grovjobbet. Under vintern sprängs de nämligen sönder och lerjorden bli mer lättarbetad på våren.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
2 juli 2012
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons