Annons

Sista rycket i trädgården

Säsongen börjar lida mot sitt slut. Nu är det dags att förbereda trädgården inför vintern. Dessutom är hösten bästa tiden att plantera många träd och buskar, och så alla lökar och knölar som ska blomma i vår.


Rudbeckia.

Sommarvärmen kan dröja sig kvar länge på hösten. Passa på att njuta soliga och varma dagar. Många sena perenner blommar dessutom med det ståtligaste flor i september och långt senare. Det beror helt på när kylan sätter in.

När frosten satt stopp för blomningen bör man låta perennerna stå kvar i rabatten. Många växter har vackra vinterståndare som är en prydnad också vintertid. Dessutom blir det vissna bladverket som ett värmande täcke och gör att växterna klarar vintern bättre. Det är särskilt viktigt med prydnadsgräs. Klipper man ner gräset innan vintern kan den drabbas av röta genom att vatten samlas i stubben.

Kratta bara bort löv från gräsmattan om de lägger sig i tjocka sjok som kan kväva gräset under. Löv som ligger kvar på våren kan man smula sönder med gräsklipparen så att näringen går tillbaka till marken. Låt gärna lite fallfrukt ligga kvar också. Det är uppskattat av trädgårdens vilda djur.

Plantera lökarBästa tiden att plantera vårblommande lökar och knölar är i september och i början av oktober. Små lökar som krokus, vintergäck, snödroppar bör planteras redan i september, men även narcisser bör i jorden så tidigt som möjligt. Tulpaner kan däremot planteras senare. En tumregel är att ju mindre lökar desto tidigare plantering.

Plantera lagom tätt och gärna i mindre grupper. Planteringsdjupet bör vara två till tre gånger lökens höjd. För att lökarna ska trivas och återkomma år från år för jorden vara sandblandad men vanlig trädgårdsjord brukar bli bra om den är någorlunda väldränerad. I tyngre jordar kan lökarna dö ut efter första årets blomning.

Beskärning

Många buskar och träd beskärs under hösten men inte alla. Tuja och idegran kan beskäras nu på hösten. Även för träd som blöder som lönn, björk och prydnadskörsbär blir höstbeskärning bäst. Stenfrukt som plommon och körsbär gallras efter skörden. Även bärbuskar som vinbär, krusbär, björnbär och hallon beskärs nu.

Hösten är också en bra tid att klippa tillbaka kaprifolen om den blivit risig och behöver föryngras. Det görs när bladen har fallit. Andra klätterväxter som beskärs om hösten är klätterhortensia, vildvin och rådhusvin, och klematis som blommar på årsskotten. Och så vinrankan. Den beskärs ganska sent, i november till december.

Plantering

Hösten är en utmärkt planteringstid. Barrotade plantor planteras nu på hösten eller tidigt på våren. Krukodlade plantor däremot kan planteras när som helst på säsongen. Men ofta kan det vara torrt under sommaren och man måste se till att jorden hålls fuktig tills plantan rotat sig. Vår och höstplantering kräver inte samma passning med vattning. Om en planta är på gränsen till härdig kan det dock vara bättre att vänta med att plantera den till våren.

Annons

Höstgrävning

Om jorden i trädgårdslandet är en lerjord bör den grävas på hösten för att bli mer lättarbetad. Ta en grep och vänd på kokorna och låt dem sedan ligga. De kommer att sprängas sönder under vintern och jorden känns lättare och luftigare till våren.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
30 augusti 2004
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons