Så packar du frukten bäst

Att spara äpplen från trädgården är som att spara en bit av sommaren. Förvaras de rätt kan man njuta av sina äpplen på julbordet och en bra bit in på nästa år.


Olika äpplesorter har olika mognadstid. Sommar- och höstfrukt mognar från augusti till långt in på hösten. Det är de äpplen man kan äta direkt från träden. Vinterfrukt är de sorter som plockas sent, runt oktober, innan frosten förstör den. Visst kan man äta vinterfrukten tidigare men den är tämligen syrlig och har ännu inte utvecklat sin sötma. Den blir därför bäst efter lagring på en sval men frostfri plats. Vissa sorter är bäst utvecklade runt jul eller i januari. Andra kan hålla sig ända fram i april. Hållbarheten beror på hur de lagras. Vid svalare temperatur mognar de långsammare men håller också längre.

Många äppelträd blir stora med åren, men det finns äppleplockare med teleskopskaft. Då är det bara att stå på marken och samla äpplena i en korg. Inget klättrande behövs.

För att äpplena ska hålla sig fina hela vintern måste de förvaras svalt, men frostfritt. Har man inte tillgång till en sval eller källare som håller några plusgrader kan man enkelt tillverka sin egen äppelförvaring. Ta en låda av trä eller papp. Isolera den med frigolitskivor som skärs till så att de passar in i kartongens insida. Slå in äpplena i tidningspapper så skyddar man dem bättre mot stötar. Om ett äpple blir dåligt klarar de andra äpplena sig bättre. Använd gärna några gamla trasmattor som extraisolering om vintern blir kall. Ställ kartongen invid husväggen, på balkongen eller invid källardörren så står den mer skyddat.

Har man flera äppelträd som ger mer frukt än man kan ta rätt på kan man musta äpplena. Bästa musten får man av sen höst- och vinterfrukt. Det finns flera musterier som tar emot frukt. Antingen får man vänta på att de mustar de äpplen man lämnar in eller så får man musten direkt men av andra inlämnade äpplen. Musten kan antingen frysas eller tillsätter konserveringsmedel för att den ska hålla längre.

Annan frukt, som plommon och körsbär, sparas bäst genom konservering eller i frysen. De kan användas till saft, sylt, marmelad eller olika inläggningar. Samma sak med olika bär. Ett annat och mycket enklare sätt är att lägga dem i lagom stora portionsförpackningar i frysen, inte mer än vad man beräknar gå åt för en fruktkaka, en stor burk sylt eller vad man brukar använda bären till.

Syltens färg förändras ofta vid förvaring. Därför är det ofta godast att koka ny sylt mitt i vintern allt efter behov. Då har man alltid nykokad aromatisk sylt i en frisk färg. Inget kan vara godare.

Om man däremot vill använda bären som garnering på tårtor och i olika efterrätter kan man styckfrysa några av dem. Lägg dem en och en på ett fat eller en bricka i frysen. När de fryst läggs de ner i en burk och det är lätt att ta upp precis så många bär som man behöver.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar