Färgsätt för själen

Många inser vikten av en personlig färgsättning som förbättrar miljön för kropp och själ - och ger ett hem där ingen vägg är den andra lik.


”Om husen återspeglar något av det vi har inom oss; generositet, humor, lekfullhet, klarhet, vänlighet, kan människor känna sig hemma på jorden. En vacker plats att leva på.”

– Fritz Fuchs, prisbelönt färgdesigner och grundare till Färgbygge som producerar antroposofernas lasyrfärger.

Du behöver inte vara antroposof för att måla ditt hem med akvarelliknande lasyrfärger efter den antroposofiska modellen. Många inser vikten av en personlig färgsättning som förbättrar miljön för både kropp och själ – och ger ett hem där ingen vägg är den andra lik.

Många kända byggnader är färgsatta efter antroposofisk modell. Svampen, vid Stureplan i Stockholm, Naturens hus på norra Djurgården och KF´s representationsvåning är några exempel. I dag blir det allt vanligare att även villaägare tar hjälp av antroposofiska målare när det är dags att måla om.

Grundas på Goethes färglära

Antroposofernas speciella färgsättning grundas på Goethes färglära. Johann Wolfgang von Goethe levde i Tyskland på 1700-talet och arbetade åt hertigen av Weimar med diverse statsuppdrag. Vid 37 års ålder reste han till Rom för att studera konst.

Han slogs av att konstnärerna där faktiskt inte ”jobbade” med färg. De använde naturligtvis färger, men lät ofta slumpen styra färgvalet i stället för att medvetet arbeta fram en önskad effekt. Goethe såg fler dimensioner i färger än vad man tidigare gjort, han såg färg som ett naturfenomen.

Han började forska och studera i ämnet och resultatet av hans arbete kan vi i dag njuta av i exempelvis Wassily Kandinskys och i William Turners verk. Goethes färglära används också inom färgterapin.

Bara naturliga färger

Lasyrfärgen som antroposoferna använder består av naturliga färgpigment i pulverform från växt, jord- och mineralriket. Pigmentet blandas med bindemedel bestående av kaseinlim, bivax och vatten.

Efter grundmålning med vit kaseinfärg målas tunna lager av lasyrfärgen med stora borstar som kallas plafondpenslar. Målas en stor yta måste fler målare arbeta tillsammans eftersom det gäller att måla upp färgen snabbt, innan den torkar.

Färgerna är så kallade naturfärger, eller av ”mjuk kemi”, som tillverkaren uttrycker det. Dessutom anser antroposoferna att färgerna har en psykologisk verkan och skapar en bättre miljö för själen.

Se till dig själv och till rummet

Bengt Ahlin äger företaget Färgrum i Järna utanför Stockholm och har arbetat som målare i 15 år efter den antroposofiska modellen. Han har både privatpersoner och företag som kunder.

– När jag får ett uppdrag, låt säga att måla interiören i en villa, sätter jag mig först ner med villaägaren och hans familj i lugn och ro. Jag vill veta vilka de är, var de står i livet, hur de bott tidigare och vart de är på väg – vad de vill uppnå med sitt hem, berättar Bengt.

– Helst vill jag att de gör ett kollage över varje rum – de kan till exempel klippa ut bilder ur tidningar på rum och färger som de gillar, och ge mig färgprov av sina favoritfärger. Sedan går vi igenom det tillsammans och jag får en bild av hur de tänker och vad de vill.

Ägarna till villan på Lidingö ville ha en väggfärg som passade till det kurbits-målade dalaskåpet och de gamla möblerna.

Kvinnor har ofta god intuition

Om en familj tycker väldigt mycket om en stark och dominant färg kan det till exempel räcka om någon möbel eller gardinerna har den färgen. Resten av rummet målas med en accentfärg som kompletterar på ett bra och effektfullt sätt. Bengt vill därför alltid veta vilka möbler kunden har tänkt sig så att han även kan ge förslag på textilier.

Bengt säger att män borde lita mer till kvinnors intuition. Kvinnor har ofta en god uppfattning om vilken känsla de vill skapa i hemmet och som stämmer överens med familjen i övrigt.
Han berättar om en kvinna som ville ha hjälp att måla gräddvitt i hela huset.

– Jag tänkte att det var ett märkligt färgval. Hon visste exakt vilken nyans av vitt hon ville ha och det verkade extremt tråkigt.

När Bengt kom till villan som låg på en udde vid havet förstod han precis hur rätt hon hade i sitt färgval. Inne i huset var det sjöutsikt i varje fönster. Den gräddvita färgen på väggen förstärkte den blå upplevelsen av vatten och himmel som man såg genom fönstret, valet var perfekt.

Ser till rummets helhet

Rummets syfte, karaktär och läge spelar stor roll när Bengt färgsätter. Om det centrala i exempelvis ett kök är en stor öppen spis, utgår han från den i färgsättningen.

– Om ett rum ligger i söder- eller norrläge spelar också roll, säger han. Om jag vill få ett rum i norrläge att bli soligt gult måste jag blanda färgen lite starkare än om samma rum låg i söder, fortsätter han.

– Målar jag en exteriör tar jag hänsyn till vad som finns runt om huset. Hus på en skogstomt, i en tät villabebyggelse eller vid vattnet ger helt skilda förutsättningar för färgvalet.

Bengts råd till dig som vill måla om:

1. Vad drömmer du om? Vilken känsla vill du att ditt rum skall få?

2. Leta fram färger ur tidskrifter och liknande och klipp ut favoriterna och klistra ihop dem till ett kollage, där en av färgerna dominerar och de andra hjälper till att bilda klanger och färgackord.

3. Översätt dessa färger till ditt rum, med huvudfärgen på väggen, och de andra på möbler, mattor, gardiner etcetera. Var inte rädd att experimentera! Förändring skapar alltid nya möjligheter.

Fotnot: Antroposofi är en livsfilosofi grundad av österrikaren Rudolf Steiner.

Läs mer om antroposofiska färger:

Färgbygge
https://www.fargbygge.se

Antroposofiska sällskapet
https://www.antroposofi.com

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar