Annons

Nytt liv i gamla spisen

Inte ska väl den härliga öppna spisen bli outnyttjad bara för att det ryker in! Med ett enkelt knep kan du få röken att gå din väg och njuta av härliga brasor igen. En bit plåt gör hela jobbet

För att slippa att rök smiter ut i rummet gäller det att få kallraset, d v s den kalla nedåtströmmen på kåpans insida, att vända och följa med den uppvärmda luften som stiger upp genom rökfånget. Vanligtvis flyter rökluften på den kallare och svalare luften från rummet och kryper ut under kåpans underkant. Förutom att det då ryker in, brukar det också bildas sotränder på utsidan av kåpan. De orsakas av luftvirvlarna i den uppåtströmmande rökluften. Samma fenomen kan man även se på spisar som är infällda i en vägg. Värst brukar problemet vara innan spisen blivit riktigt varm.

Hemligheten är en vinklad styrplåt som du skjuter in horisontellt i spisens rökfång och fäster i kåpans underkant. Men för att det ska bli riktigt bra, är det viktigt att du noga provar ut vinkeln och hur stor bit du behöver.

Så här gör du:

1. Brasan ska vara tänd, men lägg inte in alltför mycket ved, utan provelda försiktigt.

2. Klipp till en ca 15 cm djup skiva av styv kartong. Fäst den provisoriskt mot spiskåpans insida, (lämpligen med någon form av spikar) och tryck den försiktigt inåt mot rökfånget. Ungefär till en fjärdedel av rökfångets djup, kan vara lagom. Prova sedan fram vid vilken vinkel och längd som röken stannar kvar och inte smiter förbi.

När du har fått klart för dig, vilka mått som är de lämpliga, tar du givetvis genast bort kartongbiten, så att den inte börjar brinna.

3. Tillverka skivan. Den rökavledande skivan ska sedan tillverkas av metall, till exempel förzinkad stålplåt, eller aluminium, vilken har den fördelen att den är lättare. Tunna plåtar av det här slaget kan du hitta på de flesta större byggvaruhus, annars kan du beställa via en plåtslagare.

Rökfångsplåten fästes i underkant av kåpan och hindrar på så sätt att röken kommer ut ur rummet. Ett galler i golvet framför spisen som leder in tilluft utifrån, minskar risken för kalldrag.

Expertens tips för dig som tänker bygga ny öppen spis:

1. Lagom stor öppning
En gammal god tumregel, är att öppningen till spisen inte bör vara större än 12 x rökkanalen. Med en alltför stor kanal och dito öppning fordras det alltför mycket tilluft till den öppna spisen. Då får man en öppen spis, som blir både dragig och energikrävande.

2. Tilluftskanal förhindrar drag
En öppen spis´ funktion (om du inte har insats vill säga) är ju främst att höja mysfaktorn och att få upp värmen till trivseltemperaturer runt 22 grader. Samtidigt får man också lite ventilation och luftväxling. Här har David Södergren ytterligare ett trix, som han använt i sin egen öppna spis hemma; För att komma ifrån att all kall luft, som fordras, ska behöva strömma genom rummet - vilket kan ge dragkänslor - kan man ta in tilluft utifrån till den öppna spisen genom en kanal under golvet. Tilluften leder man sedan in framför elden via en öppning med ett galler på själva spishällen. (se skiss)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
17 september 2002
Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons