Stämningsfull höst

Här får du tips på belysning som skänker både skönhet och säkerhet.

trädgårdsbelysning


Så snart dagarna blivit korta, kvällarna långa och mörka, är det dags att tända upp i trädgården.

Det behöver inte vara vare sig svårt eller dyrt att ge sin trädgård den extra dimension som den får med genomtänkt belysning.

Idag finns många olika belysningar speciellt framtagna för att passa olika uppgifter och platser i trädgården. Men det finns också utrymme
för att låta den egna fantasin hitta fram till nya lösningar.

Ljuskulor som flyter på ytan och följer vattnets rörelser ger en spännande effekt bland dammväxterna. Kulorna finns i olika storlekar, dessa är 10 cm i diameter Från Aqua Interiör, pris ca 370 kr för 1 lampa och ca 850 kr för 3 st. Transformator ingår. Finns hos välsorterade trädgårdshandlare.

Rörelsevakt mot objudna gäster

Några välkomnande ljuskällor gör trädgården och tomten inbjudande även när sensommarnätternas dunkla ljus förbytts i nattsvart mörker.

Förutom att det är vackert och stämningsfullt är det också praktiskt, eftersom man lättare och säkrare kan röra sig även sedan mörkret fallit. Belysningar med s.k rörelsevakt, som tänds när någon rör sig inom det område som detektorn känner av, är perfekta för platser som man inte vill ha upplysta hela tiden. De kan också fungera som indikering att någon rör sig på området.

Du kan även använda belysningar med timer eller skymningsrelä, så att tändning och släckning sker automatiskt.

Rörelsevakt som tänder belysningen när någon rör sig inom området kan kopplas till de flesta typer av belysning. Här vaktar en gammal smideslykta.

Visa det vackraste du har

Med ljus kan du framhäva de partier i trädgården du vill ge extra uppmärksamhet. För många är navet i många trädgårdar dammen. Det finns många olika typer av belysningar att välja mellan som passar för användning i eller bredvid vatten.

Växthus, träd och växter är andra exempel på platser där belysning ger effekt. Och du behöver verkligen inte vänta ända till jul med att sätta upp ljusslingor i träden.

Rätt placerad ger belysningspunkterna också vackra blickfång inifrån huset, från sen sommar genom hela vintern och en bit fram på våren.

Med växthuset i anslutning till bostadshuset är det enkelt att dra kablar och få fin stämningsbelysning bland vintervilande växter .

Den här dammbelysningen från Hozelock har placerats nära botten, men kan även läggas precis i vattenytan om man så önskar. Pris ca 300 kr per lampa och finns att köpa hos större trädgårdshandlare.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar