Måla väggen i relief

Väggar målade i relief får en levande yta, både vacker att se och ta på. Här visar vi två olika metoder som ger fint resultat.


Randrelief

I Sverige har vi miltals av väggar målade med vita och ”nästanvita” färger. Ofta är väggen först klistrad med glasfiberväv i varierande grovlek och sedan rollad med vit latexfärg. Det har varit praktiskt och enkelt att göra så. Genom att klistra väv på väggen har man förstärkt den och även dolt sprickor. Vid restauration idag förekommer det ofta att man bredspacklar dessa väggar för att få släta ytor att måla på. Ett alternativ till detta är att spackla den vävbeklädda väggen i vertikala eller horisontella ränder. Då får man en randrelief, som med ljusets inverkan ger en intressant skuggbildning med varannan rand väv och varannan rand slätspacklad yta. Den randiga ytan kan rollas med valfri färg och glans. Man kan t ex tänka sig att måla med en blank färg på den slätspacklade ytan och en matt färg på vävytan.

Randrelief med spacklade släta ränder på grov glasfiberväv. Design Monica Dare.

Relief med schablon

Schabloner för relief kan tillverkas på ett enkelt sätt: Rita upp ett mönster på en tunn pappskiva och skär ut med en skalpell. Det räcker med att pappskivan är 0.5 – 1 mm tjock. Om schablonen ska användas många gånger, så är det klokt att lacka den med schellack, annars förlorar den formen när den blivit blöt av den vattenburna färgen.

Lägg schablonen tätt mot underlaget, på tidigare markerade ställen, och spackla i latexfog. Lyft därefter bort schablonen försiktigt och låt torka ordentligt innan du målar. När latexfogmassan är torr kan hela ytan rollas med latexfärg i valfri glans.

Schablonrelief med svampad bakgrund. Svampa S 2070-Y60R, latexfärg glans 7, på en vit bottenfärg och låt torka. Spackla på schablonreliefer och låt torka. Rolla över hela ytan med latexfärgglans 7 S 1060-Y50R och låt torka. Måla en enstaka prick i en avvikande kulör. Här har vi valt S 2040-B30G i latex 20. Design Monica Dare.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar