Djärva idéer från England

I utställningsträdgårdarna på den årliga trädgårdsutställningen Chelsea Flower Show i London kan man hitta de mest fantasifulla idéer.


Det sägs att engelsmännen är konservativa till sin läggning, men i sina trädgårdar är de nyskapande och stilbildande.

I utställningsträdgårdarna på den årliga trädgårdsutställningen Chelsea Flower Show i London kan man hitta de mest fantasifulla idéer.

Visst är en del grepp kanske lite för djärva att anammas av gemene man, men mycket av det som visas går att applicera hos oss. Utomhusmiljön blir betydligt trevligare att vistas i om man vågar vara lite lekfull och inte är rädd för att bryta invanda mönster. Låt fantasin blomma ut i trädgården och spela med färger och former!

I det vänstra arrangemanget har man skapat spänning genom att göra cirka 50 x 50 cm stora kvadrater som fyllts med olika innehåll. Det ser avancerat ut, men är faktiskt ganska enkelt att åstadkomma.

Gör en yttre ram av ca 200 mm breda tryckimpregnerade brädor, som grävs ner 8 – 10 cm i marken. Innanför ramen gräver du ur marken till botten av den yttre ramen. Bred ut ett lager av sättsand, som packas hårt till en bädd med tio cm tjocklek. Bygg så ett rutnät av t ex 95 x 20 mm trallvirke, som får vila på sandbädden. De rutor som ska rymma växter fylls med jord och de övriga med olika sorters singel.

Om marken är tjälskjutande bör du isolera den under bädden med 7 x 10 cm markisoleringsskivor. Dessa ska gå ut 60 cm utanför ytterramen och ligga på ett djup av cirka 20 cm. Lägg sedan ett bärlager grus ovanpå skivorna. Detta arrangemang blir väldränerat, varför du i första hand bör använda torktåliga växter. I Norra Sverige bör man lägga ner 10 cm markisolering på 40 cm djup.

Arrangemangen till höger är uppbyggda på samma sätt med dammfolie. Genom att rama in dammen med stenplattor går det att dölja foliens kanter effektivt.

När du gräver ut gropen för dammen ska du komma ihåg att göra den någon decimeter djupare och bredare än den tilltänkta dammens mått. Detta för att få plats med ett skyddande sandlager innan du lägger dammfolien på plats. I detta fall, när dammen dessutom ska belastas med tunga stenar, bör man lägga en kraftig fiberduk eller annan skyddsmatta på båda sidor om folien.

När dammfolie och fiberduk är på plats är det dags att fylla på vatten, för att folien ska tryckas ut mot underlaget. Ska man lägga stenar ända upp ovanför vattenytan som på bilderna, bör man placera eventuell pump i en perforerad behållare av stål eller liknande på botten av dammen. Sedan fyller man upp dammen till önskad höjd med grov singel och placerar stenarna som ska dekorera dammen ovanpå. På högra bilden har man fyllt upp med stenmaterial ovanför vattenytan, medan en vattenspegel är kvar på den vänstra.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar